Demostren que els neandertals van ‘ocupar’ Calafell durant 100.000 anys

L'última campanya d'excavacions ha permès recuperar més de 1.500 restes d'indústria lítica i ossos d'animals

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El jaciment de la Balma de la Griera, ubicat a Calafell (Baix Penedès), va ser ocupat durant més de 100.000 anys pels neandertals. Així ho han demostrat els investigadors de l’IPHES-CERCA en l’última campanya arqueològica, en què s’han recuperat més de 1.500 restes d’indústria lítica i ossos d’animals consumits.

 

Les excavacions han aprofundit en el sondeig estratigràfic del jaciment i han aconseguit un dels registres d’ocupació humana més amplis del NE Peninsular. En aquesta campanya també s’ha constatat l’existència de dos nous nivells arqueològics d’una antiguitat encara superior i amb presència d’eines lítiques, abundants restes de fauna i evidències d’un ús intensiu del foc.

 

La campanya, feta entre finals de novembre i mitjans de desembre, ha tingut un doble objectiu: d’una banda, avançar en el coneixement de la seqüència d’ocupacions humanes en aquest indret i de l’altra, seguir l’excavació en extensió del nivell Illa, on s’han documentat l’existència de població neandertal datades entre fa 70.000 i 80.000 anys.

 

Segons els investigadors, en aquesta època es van viure unes condicions climàtiques càlides interglacials molt similars a les actuals que van donar pas a l’últim cicle glacial.

 

Aquesta situació va provocar una reconfiguració del paisatge i alhora, va obligar els neandertals a adaptar-se davant del canvi climàtic. La recerca s’ha centrat precisament a comprendre quines estratègies adaptatives va adoptar aquesta població davant aquest context.

 

La intervenció arqueològica a la Balma de la Griera s’emmarca en el projecte quadriennal ‘Transicions culturals durant el Plistocè i l’Holocè al litoral – prelitoral de Catalunya’ i està vinculat a la Universitat de Barcelona.