Demanen presó per l’home que va estrangular i matar un gos al Penedès

  El fiscal assegura que l'animal va patir un “alt grau de patiment” i que l'acusat no va fer cas ni als veïns ni a la Policia, que van intentar aturar-lo

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  La fiscalia de Medi Ambient demana que es condemni amb un any de presó l’home acusat d’haver matat un gos a Mediona (Alt Penedès) el novembre del 2020. Ho recull l’escrit d’acusació al qual ha tingut accés l’ACN.

   

  El ministeri públic també sol·licita tres anys d’inhabilitació per tinença o per exercir qualsevol professió relacionada amb els animals, i una multa de 720 euros. Les peticions corresponen a un delicte de maltractament animal amb resultat de mort i un delicte de desobediència greu a agents de l’autoritat. Recentment ha transcendit que FAADA, que exerceix l’acusació popular, demana una condemna de 18 mesos de presó, quatre anys d’inhabilitació i una multa de 12.000 euros.

   

  El fiscal explica que l’acusat, A.M.M.V., va immobilitzar un gos al mig del carrer a Mediona després que l’animal saltés la tanca de la casa d’un veí que l’havia acollit uns dies abans perquè l’havia trobat perdut al carrer. El ministeri públic relata que l’home va perseverar en immobilitzar el gos agafant-lo pel coll, malgrat que diverses persones li demanaven que l’alliberés. Segons van relatar alguns testimonis el dia dels fets, l’home estava passejant la seva gossa quan aquest altre animal els va assaltar, i ell el va immobilitzar per protegir-se.

   

  A l’escrit d’acusació, la fiscalia apunta que algunes persones li van facilitar cinta americana, corretges i brides per bloquejar el gos, en un procés d’immobilització que va durar 26 minuts i en el qual l’animal no tenia capacitat de resistència. El fiscal assegura que l’home era “conscient” del “patiment” que estava provocant a l’animal, i diu que diversos veïns van demanar-li que deixés de pressionar-lo. Fent cas omís, explica que l’home proferia expressions com ‘el mataré, li partiré el coll’. “S’evidencia clarament la intenció de posar fi a la vida del gos”, sosté el fiscal.

   

  Al mateix temps, recorda que es va adreçar al lloc dels fets una patrulla de la Policia Local de Capellades (Anoia), a qui havia avisat l’home, que era agent del cos i en aquell moment estava fora de servei. El fiscal assenyala que els policies li van demanar que deixés estar l’animal, però tampoc els va fer cas, mentre el gos començava a tenir convulsions.

   

  Finalment, el ministeri públic recorda que la necròpsia va concloure que el gos tenia diversos hematomes conseqüència de traumatismes compatibles amb cops, i tenia els pulmons i els ronyons congestionats. “No es va detectar cap lesió compatible amb una malaltia infecciosa, sent conclusió indubtable que l’animal va morir per asfíxia mecànica per estrangulació”, assevera el fiscal, que afirma que el ca va tenir un “alt grau de patiment”.

   

  La investigació l’ha assumit durant més de dos anys el Jutjat d’Instrucció Número 2 de Vilafranca del Penedès, que ha enviat la causa a judici per un delicte de maltractament animal i de desobediència a agents de l’autoritat. FAADA demana que es condemni l’acusat a un any i mig de presó i quatre d’inhabilitació, i que pagui una multa de 12.000 euros. Queda pendent que es concreti la data en què es jutjarà el cas.