Divendres, 2 de maig de 2025
És notícia

Cunit impulsa una IA local amb el BSC

Avatar photo
La base tecnològica d’aquesta IA local seran els models de llenguatge avançats del projecte ALIA

L’Ajuntament de Cunit fa un pas endavant cap a la modernització i l’eficiència dels serveis municipals amb l’inici dels treballs per implementar un sistema pioner d’Intel·ligència Artificial (IA) local. Aquest projecte estratègic es desenvolupa en estreta col·laboració amb el prestigiós Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), una institució de referència internacional en supercomputació i IA.

La iniciativa té com a objectiu principal aprofitar les capacitats de la intel·ligència artificial per millorar tots els serveis municipals, optimitzar la gestió municipal i en definitiva, donar també una millor atenció ciutadana. La base tecnològica d’aquesta IA local seran els models de llenguatge avançats del projecte ALIA desenvolupats per la Unitat de Tecnologies del Llenguatge del BSC, que s’adaptaran específicament a les necessitats i al context de Cunit.

Què és la IA i per què és important per a l’Ajuntament de Cunit?

A diferència de les grans plataformes d’IA globals, una IA Local està dissenyada i entrenada tenint en compte les particularitats del nostre municipi i en clau d’administració pública local. Això significa que:

  1. Entendrà millor el context de Cunit: Podrà processar i entendre informació específica sobre els serveis, normatives, esdeveniments i necessitats del municipi de Cunit.
  2. Prioritzarà la privacitat i la seguretat: Les dades utilitzades per entrenar i operar la IA es gestionaran seguint estrictes protocols de privacitat i seguretat, mantenint el control local sobre la informació.
  3. Es comunicarà de forma més propera: S’adaptarà a les formes d’expressió planera i natural, a les llengües pròpies del nostre entorn, facilitarà una interacció més efectiva en els textos administratius cap a la ciutadania.
  4. Serà més rellevant: Les seves funcionalitats estaran directament enfocades a resoldre problemes i necessitats reals dels veïns i veïnes de Cunit.

Beneficis esperats per a la Ciutadania

La implementació d’aquesta IA local, fruit de la col·laboració clau amb el BSC, obre un ventall de possibilitats per en un futur millorar l’experiència ciutadana:

  • Atenció Ciutadana Millorada: Respostes més ràpides i precises a consultes habituals a través de diferents canals, possiblement amb assistència virtual disponible 24/7.
  • Agilització de Tràmits: Simplificació i optimització de processos administratius interns, reduint temps d’espera.
  • Accés Més Fàcil a la Informació: Eines més intuïtives per trobar informació municipal rellevant (ordenances, ajudes, agenda, etc.) a través del servei telefònic d’atenció al ciutadà o de la oficina d’atenció ciutadana.
  • Optimització de Serveis: Potencial per millorar la gestió de recursos en àrees com la mobilitat, la neteja o el manteniment urbà, basant-se en l’anàlisi de dades anonimitzades.
  • Foment de la Transparència: Facilitar la comprensió de l’activitat municipal i les dades públiques.

Declaracions del Regidor de Noves Tecnologies:

David Marquínez, regidor de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Cunit, ha expressat el seu entusiasme pel projecte: Estem molt il·lusionats d’iniciar aquest camí que perdurarà en el temps cap a la implementació d’una Intel·ligència Artificial pròpia per a l’Ajuntament de Cunit. Fer-ho de la mà d’un soci tecnològic de primer nivell com és el Barcelona Supercomputing Center ens dona la garantia de treballar amb rigor, ètica i amb les tecnologies més avançades creades al nostre país. Aquesta IA local no és un fi en si mateix, sinó una eina potent per apropar l’Ajuntament a la ciutadania, per ser més eficients i per oferir uns serveis públics de més qualitat, adaptats a les necessitats reals dels nostres veïns i veïnes. És una aposta clara per la innovació al servei de les persones i situem Cunit al capdavant de la innovació i transformació digital de l’administració pública local.”

Cal destacar que aquesta col·laboració s’ha dut a terme en el marc del projecte ALIA, finançat pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència – Finançat per la Unió Europea – Next GenerationEU.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Tarragona sol·licitarà una subvenció per afrontar els efectes de la DANA

Notícies relacionades