Cunit engega una nova campanya a favor de la tinença responsable d’animals de companyia

L'ajuntament de Cunit i AMANCU, l'associació que gestiona la gossera del municipi, inicien la Campanya 'Sigues el meu amic, tingues consciència', una campanya en pro de la tinença responsable dels animals de companyia

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’ajuntament de Cunit i AMANCU, l’associació que gestiona la gossera del municipi, inicien la Campanya “Sigues el meu amic, tingues consciència”, una campanya en pro de la tinença responsable dels animals de companyia.

Segons dades oficials, s’estima que el 60% dels gossos i gosses de la localitat no estan degudament identificats amb microxip. La identificació amb microxip registrat a AIAC o ANICOM, és obligatòria per llei, a més de ser molt útil en cas de pèrdua de l’animal ja que es podrà localitzar de manera més fàcil per poder-lo recuperar. Altrament, els animals haurien d’estar censats a l’Ajuntament, tràmit senzill i sense cost per a la majoria de propietaris i propietàries.

Aquest passat 2017 es van registrar al centre d´acollida de animals de companyia de Cunit l’entrada de 129 gossos/es, xifres realment alarmants per un municipi d’uns 12000 habitants. Un percentatge d’aquestes pèrdues corresponien a fuites degudes a l’instint reproductor dels animals. Per aquest motiu, la campanya inclou informació útil sobre els beneficis de l’esterilització  de gossos/es i gats/es.

Un altre percentatge de les arribades de gossos i gosses es deu a abandonaments, incloent el de cadellades de gossos/es indefenses, sumant un total de 15 cadells que resten oportunitats als gossos/es adults/es. El total d’adopcions de 2017 ascendeix a 48 gossos/es, tot i així la gossera sempre es manté prop el límit de la seva capacitat, un dels motius que fa necessari impulsar a Cunit la tinença responsable.

La tinença responsable no només comprèn les qüestions anteriorment esmentades sinó que els propietaris i propietàries dels animals han de dur-los periòdicament al veterinari, alimentar-los correctament, permetre’ls fer exercici diari, recollir-ne les deposicions i no abandonar-los mai, entre d’altres responsabilitats.

Una altra qüestió que preocupa al municipi és el tema dels gats i gates ferals. A Cunit es coneixen unes 10 colònies controlades, d’uns 15 animals cadascuna. A més són molt freqüents els establiments de gats/es ferals als jardins dels veïns/es d’algunes urbanitzacions. Podrien haver 20 grups d’entre 10 i 30 gats/es en aquesta situació.

Les associacions NAPA y AMANCU han pogut esterilitzar 46 gats/es i donar-ne en adopció 100 durant aquest any passat, però no és suficient, per això l’Ajuntament vol implantar la figura de l’alimentador/a de colònies felines acreditat/da, aquell compromès a seguir el mètode CES (captura, esterilització i alliberament).

D’Aquesta manera la proliferació de gats/es estaria més controlada i s’espera disminuir també els atemptats i accidents recurrents que sofreixen els felins, enverinaments i atropellaments

El regidor de Medi Ambient de l’ ajuntament de Cunit Toni Martínez ha senyalat que “la iniciativa té com a objectiu entre altres la disminució de les pèrdues i els abandonaments dels gossos/es i gats/es del municipi“. Martínez ha demanat a la ciutadania que es sensibilitzi amb aquest tema i que es conscienciï perquè “tenir una mascota comporta una responsabilitat”.

Es durà a terme en tres fases:

  • La primera consta d’una etapa informativa a través de la qual els ciutadans i ciutadanes podran trobar tríptics sobre l’ús del microxip i els beneficis de l’esterilització. Durant aquesta etapa la protectora oferirà xerrades a diferents punts del municipi. Es durà a terme  des del mes de Febrer fins el mes d’Abril.
  • La segona fase correspondrà als propietaris i propietàries dels animals que, en els mesos anteriorment citats, podran gaudir dels descomptes que ofereix la fundació FAADA per identificar i esterilitzar els animals de companyia.
  • La tercera i última fase tindrà lloc a partir del mes de Maig i consistirà en interposar les sancions administratives establertes per llei, a tots aquells propietaris i propietàries que no duguin a terme una tinença responsable dels seus animals. Aquestes sancions oscil·laran d’entre 100 i 20.000 euros depenent de la seva gravetat. Per exemple, el/la propietari/a d’un animal que no estigui degudament censat i identificat amb microxip quan la policia local el requereixi,  podrà rebre una sanció de fins a 400 euros.