Calafell fa una prova pilot de dunes que conservin la sorra de les platges

La prova pilot es fa a la platja de l’Estany-Mas Mel, a l’altura del carrer Tajo, el tram més afectat pel retrocés de la línia de costa

L’Ajuntament de Calafell ha posat en marxa una prova pilot d’un sistema de dunes que retinguin i conservin la sorra de les platges. Aquest sistema és semblant al que s’ha fet a altres municipis, com Cunit, Creixell o Torredembarra, per contrarestar l’erosió que pateix la costa.

La prova pilot es fa a la platja de l’Estany-Mas Mel, a l’altura del carrer Tajo. És el tram més afectat pel retrocés de la línia de costa, ja que hi coincideix l’efecte barrera del Port de Segur, que bloqueja el transport natural de la sorra al llarg del litoral, i el màxim onatge dels temporals, just on acaba la “protecció” que ofereix el propi port. El sistema de dunes ha estat un èxit a altres municipis i la prova ha de demostrar si és viable també en el nostre.

Un seguit de temporals en el darrer any han agreujat el problema i en alguns punts, com la zona central de la platja de l’Estany-Mas Mel, s’han disparat totes les alarmes. No tan sols hi ha més temporals, i més forts, a causa del canvi climàtic. És que, a més, un canvi en el règim de vents ha fet que els danys que es produïen als mesos de tardor i hivern, ara es produeixin també en ple estiu.

L’Ajuntament i l’Administració central estan d’acord a fer les actuacions urgents que calgui per salvar la platja, i l’Estat disposa fins i tot d’una partida de diners destinada a aquesta finalitat. Però l’Ajuntament planteja que cal també una solució a mig termini, siguin les dunes o una altra gran regeneració, com la de fa 25 anys.

Segons l’alcalde, Ramon Ferré, “la regeneració ha aguantat un quart de segle i ha estat un èxit. Però la platja no deixa de tirar enrera, i cada cop més ràpidament. I per això plategem que potser cal una actuació immediata en cas de temporal, però que cal també una solució a mig termini”.

Ferré ha avançat que “l’Ajuntament està elaborant el projecte de les dunes i mirarem d’obtenir finançament de l’Estat, de forma que, entre tots, tinguem platja uns quants anys més”. L’alcalde ha apuntat que hi ha una estimació del cost del projecte de dunes, que se situaria entre 200.000 i 300.000 euros, en el tram de platja comprés entre el Port i l’Estany, però pendent de la redacció d’un projecte definitiu.