Calafell farà festes majors amb les limitacions que encara marca la situació sanitària

També tornen les grans activitats musicals de l’estiu, que l’any passat tampoc no van poder celebrar-se

Imatge d'una exhibició de focs artificials a l'entorn del castell de Calafell. CEDIDA

L’Ajuntament de Calafell ha anunciat que, després d’un any d’interrupció per la pandèmia, tornen les festes majors al municipi. Seran unes celebracions limitades, per les restriccions que encara marca la pandèmia. De moment, les de Sant Pere, al nucli de la Platja, i les de la Santa Creu, al nucli del Poble. La festa major de Sant Miquel, a Segur, està pendent de definir segons quina sigui l’evolució de la situació sanitària i de les restriccions al mes de setembre.

Amb les festes majors, tornen també les grans activitats musicals de l’estiu, que l’any passat tampoc no van poder celebrar-se. És el cas de les Nits al Castell i del Festival de Música del Baix Penedès. Tots dos cicles recuperen els escenaris del Castell de la Santa Creu i de l’església de l’Assumpció, amb els aforaments que hi hagi vigents en cada moment.

Pel que fa a les festes majors, el programa de Sant Pere i la Santa Creu preveu fer actes en espais molt amplis: la plaça Alcalde Romeu, en el cas de la Platja, i la Bòbila, en el cas del Poble, centralitzaran el gruix de les activitats, tot i que hi haurà actes de petit format en altres indrets.

En la programació hi destaca l’actuació dels grups locals de cultura popular i les activitats organitzades pel col·lectiu festiu Esgangalats de Calafell.

D’acord amb la normativa vigent a hores d’ara, han de ser activitats estàtiques i amb el públic assegut. Com a exemple d’això, el ball de revetlla serà substituït pel concert que acostuma a precedir-lo. També estan limitats els actes multitudinaris, com els castells de focs: en aquest cas, es programarà un únic espectacle pirotècnic, amb projecció de mappings al Castell.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament, Mònica Trepat, explica: “És una festa major limitada per la normativa contra la pandèmia. I això implica que hi ha coses que no es poden fer. Però igual que la programació està condicionada per aquesta situació, també l’adaptarem i ampliarem si la situació millora i les restriccions es relaxen”.

La regidora afegeix: “Si la vacunació continua progressant adequadament i recuperem gran part de la normalitat a finals d’estiu, potser la festa major de Sant Miquel pugui ser més semblant a les d’abans. Però ara mateix encara no ens ho podem plantejar. Decidirem segons la situació i el que estigui permés”.

Punts lila a les celebracions

D’altra banda, alguns actes de les festes majors comptaran amb un punt lila. També n’hihaurà un la nit de la revetlla de Sant Joan i a l’últim concert del Calafell Beach Festival. Recordem que un Punt Lila és un espai de suport i seguretat professional per a la prevenció de l’assetjament, l’abús i les agressions sexuals, masclistes i LGBTI-fòbiques als espais públics, així com d’assessorament i actuació en cas que se’n produeixi alguna. És també un punt d’informació envers la igualtat, el feminisme i la lluita contra les violències sexuals i LGBTI-fòbiques.