Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Calafell acull la VI Festa de la Mar de Catalunya

Avatar photo

La VI Festa de la Mar, però, no serà una trobada pels amants del mar exclusivament, sinó que podrà gaudir-ne tothom que s’apropi a Calafell per visitar fins a 23 exposicions temàtiques

Els dies 8 a l’11 del pròxim mes de juny Calafell reviurà el seu passat mariner amb la celebració de la VI FESTA DEL MAR, FESTIVAL DE LA MARINA TRADICIONAL que organitza l’Ajuntament de Calafell, la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF), i l’Associació Patí Català i Vela Llatina Calafell, una de les 17 associacions que sota l’aixopluc de la Federació treballen per la protecció, conservació i difusió de la cultura i patrimoni naval i fluvial.

Es tracta d’una trobada bianual que enguany tindrà una especial rellevància amb la participació de prop de 200 velers d’arreu de la Mediterrània des d’Almeria i Màlaga fins a Portbou, sud de França, Tunísia, Itàlia i les illes de Còrcega, Sardenya, Malta i Balears, de diferents armadors i associacions. I també de Galícia i el País Basc, que han volgut participar en la festa.

Entre els vaixells catalans més emblemàtics s’espera l’arribada del pailebot Santa Eulàlia, del quetx Ciutat de Badalona, del Sant Ramon de Vilassar i de molts altres, i tot plegat es complementarà amb un simpòsium i moltes altres activitats totes relacionades amb el mar. I, finalment, el campionat d’Espanya d’embarcacions de la classe optimist per equips amb més de 100 regatistes menors de 15 anys, i la 1ª Copa Federació de Regates de vela llatina i rems amb una seixantena llarga de participants. A més, els organitzadors han preparat un projecte ambiciós per donar rellevància també a la petició adreçada a la UNESCO, de reconeixement de la navegació amb vela llatina com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Una de les associacions que participarà en la VI FESTA DE LA MAR seran els Raiers de Nargó, recentment guardonats amb la Creu de Sant Jordi i només uns mesos abans amb la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Però els raiers no només faran acte de presència a Calafell, sinó que a més hi muntaran un rai i faran una petita demostració a l’Estany Llarg, de l’art de navegar amb aquest mitjà tan ancestral.

Una altra de les activitats a destacar serà el bateig i l’avarament de la Francisca, una rèplica de la barca més emblemàtica de Calafell, la darrera de tota Catalunya que va pescar a vela, que s’ha construït durant els darrers quatre anys als Astillers Catalunya de Badalona seguint els plànols aixecats a partir de documents localitzats al Museu Marítim de Barcelona. És una barca construïda completament de fusta, propietat de l’Ajuntament de Calafell fruit dels pressupostos participatius de l’any 2019 i, per tant, finançada amb fons municipals.

El bateig de la Francisca serà un espectacle de primer ordre, no només per la grandiositat de la barca, de 18 metres d’eslora, de botaló a botaló, sinó pel que representa per Calafell, que ja fa temps que es va decidir a reivindicar el seu passat mariner, quan Carlos Barral, poeta i editor resident al municipi, deia que Calafell era el poble de la costa catalana on hi havia més fusta, en referència a la gran quantitat de barques de pesca avarades a la sorra. La Francisca, doncs, per fi tornarà a navegar i serà l’ambaixadora del municipi en totes les trobades marineres que se celebrin arreu.

La VI FESTA DE LA MAR, però, no serà una trobada pels amants del mar exclusivament, sinó que podrà gaudir-ne tothom que s’apropi a Calafell per visitar fins a 23 exposicions temàtiques relacionades amb la mar i el Calafell pescador; o, la mainada, entretenir-se amb els jocs i tallers infantils; o els aficionats a la música, assistint al concert dels més de 50 cantaires de la coral, a banda de diverses grups d’havaneres o conjunts de música de taverna i de sarsuela, a més d’un grup de músics itinerants; o els amants de les tradicions i la cultura popular, amb la presència de puntaires, bastoners i colla sardanista; o de la història, amb un embarcament fenici teatralitzat. En definitiva, una gran festa.

Coincidint amb la FESTA DE LA MAR, també tindrà lloc la XIX FIRA DEL MAR els dies 10 i 11 de juny als voltants de la Confraria dels Pescadors, els Ranxos Mariners al Carrer Montserrat i, el dissabte 10 de juny, el tradicional Arrossejat Popular. Finalment, de l’1 al 18 de juny se celebraran les Jornades gastronòmiques de l’arròs i els tastets de mar del Baix Penedès, a càrrec de diversos restaurants del municipi i de la comarca.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Tarragona diagnostica un tram de muralla del passeig de Sant Antoni

Notícia següent

Un parquímetre li reclama 78.000 euros per aparcar 53 anys

Notícies relacionades