El Viver d’Agricultors de Rufea a Lleida acull un nou projecte agrosocial

Cinc persones en risc d’exclusió o amb discapacitat i 2 tècnics produeixen hortalisses ecològiques en aquesta finca municipal, amb les que es produiran cremes de verdures per a supermercats i hospitals

01 d'agost de 2025 a les 15:47h
L'alcaldessa accidental, Begoña Iglesias, amb els treballadors i responsables del projecte del CET El Pla de Sant Joan de Déu

El Viver d’Agricultors de l’Ajuntament de Lleida a la partida de Rufea acull un nou projecte d’agricultura ecològica, regenerativa i inclusiva impulsat pel Centre Especial de Treball (CET) “El Pla” Sant Joan de Déu, que té com a objectius promoure l’ocupació de persones amb risc d’exclusió social o discapacitat, i produir hortalisses ecològiques per vendre al mercat com a producte fresc o transformat.

L’alcaldessa accidental, Begoña Iglesias, ha visitat avui l’explotació, on ha pogut conèixer alguns dels 5 treballadors i 2 tècnics que participen en aquest projecte, acompanyada dels representants de Sant Joan de Déu. Des del mes de febrer han plantat carbassons, carbasses, melons, remolatxes, cebes i porros.

“És un projecte social molt interessant que està liderant Sant Joan de Déu. Ara mateix ells tenen dues hectàrees i mitja, on estan cultivant diferents espècies d’hortalisses i forma part de tot un projecte integral per promoure un tipus d'alimentació més ecològica”, ha explicat la regidora.

La responsable de l'àrea agroalimentària del CET El Pla, Marisol Hernández, ha explicat que treballen en un projecte pilot per a produir cremes de verdures com a aliment funcional enriquides amb proteïna vegetal i que l’objectiu és que la matèria prima provingui d’aquesta finca de Rufea.

La idea és que puguin vendre’s, per una part, en supermercats i que per l’altre serveixin també com a aliments per a persones vulnerables dels hospitals dels centres de Sant Joan de Déu, a la vegada que es treballa per la inserció de persones amb discapacitat o vulnerables. “Volem intentar trencar amb l'estigma que diu que el menjar d'hospital és dolent i poder aproximar una nutrició saludable, bona i saborosa, a les persones més vulnerables”, ha assenyalat Hernández.

Iglesias ha recordat també que al viver d’agricultors, la Paeria ofereix un total de 10 hectàrees per a projectes d'emprenedoria en l'agricultura a l'Horta de Lleida, per facilitar que tinguin l’oportunitat de posar en marxa el seu pla d’empresa basat en l’agricultura ecològica, el comerç de proximitat i el valor afegit, i combatre així la manca de relleu generacional al sector.

A través del viver els emprenedors poden disposar d’una parcel·la agrícola, amb segell ecològic i accés a la xarxa principal de reg, durant cinc anys. A més, els usuaris disposen d’un magatzem amb cambra frigorífica a l’antiga granja militar, disponibilitat de maquinària agrícola i un servei d’acompanyament i assessorament en maneig dels cultius, control de plagues, etc, a càrrec de l’ADV de Producció Ecològica de Ponent (Bioponent).

 A més del projecte agrosocial amb el CET El Pla, el viver acull actualment un altre emprenedor agrari i des del seus inicis a donat suport a 12 projectes més. El projecte del “Viver d’Agricultors de Rufea- Espai test de Ponent” compta amb el suport de la Fundación Daniel y Nina Carasso.

Més informació sobre el Viver d’Agricultors de Rufea a la regidoria de Sostenibilitat, al telèfon 973700455 o al correu electrònic infosostenible@paeria.cat.