Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

Vilanova de l’Aguda una tradició: “connectar el passat i el futur”

Avatar photo
El president de la Diputació ha assistit a una de les festes més arrelades i ha pogut gaudir del dinar típic, del qual se n’han servit més de 150 racions

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte a la festa del Ranxo de Vilanova de l’Aguda, on ha destacat que es tracta d’una tradició que implica tothom i ajuda a fer poble, a la vegada que permet connectar “el passat i el futur”. 

Talarn ha estat rebut a la plaça Major de Vilanova de l’Aguda per l’alcaldessa, Carla Mascó; pel president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; i per alcaldes de poblacions veïnes (Maria Casoliva, de Sanaüja, Santi Cisquella, d’Oliola, i Lluís Clotet, de Cabanabona), a més de representants de la corporació municipal i de representants de diferents entitats i associacions locals. 

A continuació han efectuat una visita a les cuineres i les calderes del Ranxo, per més endavant accedir a l’Ajuntament, on Joan Talarn ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament. En acabar, han pogut gaudir al local social del Dinar de Ranxo, del qual se n’han servit unes 150 racions formades pel ranxo, carn d’olla del ranxo, carn del porc feta a la brasa, amanida i taronja. 

Joan Talarn ha destacat que tradicions com la del Ranxo de Vilanova de l’Aguda ajuden a fer poble “més enllà de les persones que viuen, ja que es converteix en una excusa per retornar, ni que sigui un cap de setmana, les filles i fills que s’han ficat a altres municipis, però no perden les seves arrels”.  

És d’aquesta manera, ha afegit el president, que “els pobles rurals garanteixen la connexió entre el seu passat i el futur, a través d’activitats en les quals tothom s’implica, des de les cases que posen les calderes, les persones que cuinen la recepta tradicional, les que munten i desmunten taules i cadires…”, a la vegada que també és “una oportunitat per consolidar lligams amb els pobles veïns”. 

Aquesta és una de les festes més arrelades del poble. Se celebra sense interrupcions des de fa molts anys, com a mínim des de la dècada dels 40 del segle passat, tot i que probablement ja se celebrava abans, sempre en dissabte de Carnaval i inicialment lligat a la matança del porc. 

Les despeses del ranxo van a càrrec de l’Ajuntament, però aquesta és una festa que, a diferència d’altres, es fa pensant sobretot en un dinar de germanor per als veïns i amics de Vilanova de l’Aguda. Tota l’elaboració del mondongo i del Ranxo és a càrrec dels veïns i veïnes, que també cedeixen les tres calderes d’aram on es prepara.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Empat tècnic entre PSOE i PP, segons el CIS

Notícia següent

Carles Ruiz: “Viladecans tindrà una borsa d’habitatge de lloguer amb més de 700 pisos públics”

Notícies relacionades