Uns 250 ucraïnesos sol·liciten la protecció temporal a Lleida

És un procediment de caràcter excepcional que dona protecció immediata i temporal als quals han fugit del seu país per la guerra

Unes 250 ucraïnesos refugiats a la província de Lleida han acudit a la Comissaria Nacional de Policia de Lleida per a tramitar la sol·licitud de protecció temporal d’ocupació, entre els quals també hi ha la vintena de persones residents a Guissona (Lleida) que s’han desplaçat fins allí aquest dimarts.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha explicat que aquest dimarts ha entrat “oficialment en funcionament” el vestíbul de l’oficina d’estrangeria de la comissaria –centre habilitat per a tramitar el procediment– en declaracions als mitjans.

Les 230 tramitacions dels últims dies corresponen a proves pilot i a atencions a persones ucraïneses que s’havien personat en la comissaria per a informar-se sobre el procés.

És un procediment de caràcter excepcional que dona protecció immediata i temporal als quals han fugit del seu país per la guerra, en virtut del marc normatiu que va establir el Consell d’Europa el passat 4 de març i posteriorment el Consell de ministres en una resolució del 8 de març.

Crespín ha sostingut que aquesta protecció permetrà als desplaçats poder circular lliurement a Espanya, tenir accés a ajudes i prestacions i permís de residència i de treball.

Podran sol·licitar la prestació tots els ucraïnesos que vivien a Ucraïna en el moment que va començar la guerra –el 24 de febrer–, els que residien a Espanya en aquesta data i els ciutadans de tercers països que tenien permís de residència a Ucraïna o protecció internacional.

Cita prèvia a Guissona, Tàrrega, Lleida i la Portella

Els ajuntaments lleidatans seran els encarregats de gestionar la cita prèvia per a formalitzar la sol·licitud de protecció temporal, segons han convingut la Subdelegació i els consistoris dels quatre municipis en els quals viu el 70% de la població ucraïnesa de la província: Guissona, Tàrrega, Lleida i La Portella.

Crespín ha agraït a les organitzacions agràries de la província que tinguin “el petit detall d’oferir fruita de Lleida a totes les persones que arriben a iniciar els tràmits”.