Una delegació de Lleida participa en el 74 aniversari de l’alliberament de Mauthausen

Hi han participat 14 alumnes i 2 professors dels INS d'Almenar, Guindàvols, La Caparrella, Lladonosa i Torre Vicens

Comitiva Lleidatana a Mauthausen| foto: Cedida

L’Ajuntament de Lleida va participar ahir en la col·locació d’una placa en record dels lleidatans deportats als camps de concentració nazi, en un acte que va tenir lloc a Mauthausen. El tinent d’alcalde Joan Gómez va encapçalar la delegació, formada per alumnes i professors de cinc instituts de Lleida, que van desenvolupar el pilot Buchenwald- Mauthausen vinculat a la deportació als camps d’extermini.

Des de l’any 2003 l’Amical de Mauthausen organitza viatges commemoratius i d’homenatge a diferents camps nazis amb participació d’exdeportats, familiars, amics, associacions de memòria, investigadors, periodistes i estudiants d’educació secundària o batxillerat, acompanyats pel seu professorat. En aquests viatges, hi participen instituts d’arreu de l’estat.
La progressiva defunció dels supervivents ha donat el relleu, en els últims anys, a familiars i amics que compleixen amb el deure del record i homenatge als republicans deportats, així com a projectes d’implicació de joves estudiants i professors en els actes d’homenatge, acompanyats de tasques i compromisos que van més enllà de la participació en el viatge.

Mitjançant el conveni signat entre l’Ajuntament de Lleida i l’Amical de Mauthausen, per desenvolupar el projecte Buchenwald-Mauthausen, s’ha pogut organitzar aquest viatge en què han participat 14 alumnes i 2 professors dels INS d’Almenar, Guindàvols, La Caparrella, Lladonosa i Torre Vicens.

El punt central del viatge ha estat la participació dels representats lleidatans en els actes que es van celebrar ahir, on l’alumnat de Lleida va fer un homenatge a les persones de la nostra ciutat que van ser deportades en aquest camp.