Dilluns, 20 de gener de 2025
És notícia

La UdL participa en un projecte transfronterer per aprofitar residus agroforestals

Avatar photo
NEWPOWER busca resoldre els problemes associats a l’alta generació de residus de camps i boscos, que s’acumulen cada vegada més i acaben magnificant els incendis
La UdL, en un projecte transfronterer per aprofitar residus agroforestals

La Universitat de Lleida (UdL) participa en un projecte transfronterer amb 10 socis més de l’Estat espanyol, França i Portugal per transformar residus agrícoles i forestals en productes bio-funcionals per a les indústries alimentària, farmacèutica i biotecnològica, així com per a l’agricultura ecològica.

Sota el títol Valorització integral de residus agroforestals: noves biorefineries multiproducte escalables (NEWPOWER), la iniciativa està liderada per la Universitat de Vigo (UVigo) i compta amb un pressupost d’1,3 milions d’euros, finançats pel Programa Interreg Sudoe, a través dels fons Feder de la Unió Europea. D’aquests, la UdL gestionarà 140.000 €.

NEWPOWER busca resoldre els problemes associats a l’alta generació de residus de camps i boscos, que s’acumulen cada vegada més per l’abandó del medi rural, causant una gran quantitat d’incendis al sud d’Europa. La xarxa de col·laboració entre organismes públics i privats desenvoluparà nous processos de conversió, obtenint energies renovables i productes d’alt valor afegit.

Els investigadors del grup de Noves Tecnologies de Processament d’Aliments de la UdL participaran en “l’obtenció de productes biofuncionals d’interès, mitjançant l’aplicació de tecnologies verdes i innovadores, i en la seua encapsulació, amb l’objectiu de desenvolupar productes utilitzables en els sectors agrícola, alimentari, farmacèutic i biotecnològic”, explica el catedràtic Robert Soliva.

A banda de la UdL i la UVigo, al projecte participen les universitats de Saragossa i de Minho (Portugal), la Fundació Centre Tecnològic de Recerca Multisectorial d’A Corunya, l’Institut Tecnològic de Bragança (Portugal), l’Institut National Polytechnique de Tolosa (França), INRAE Centri Occitanie-Tolosa (França); i les empreses Ingredalia S.L., BCL3EVOLUTION LDA i Revalorem SCCL.

Alguns dels socis estaran involucrats en processos innovadors i ecològics d’extracció de productes de valor afegit basats en una biorefineria multiproducte en un context d’economia circular; altres, enfocats en la caracterització i encapsulació de compostos actius d’interès; i els restants treballaran en la formulació d’aliments funcionals i nutracèutics, embalatges intel·ligents, productes fitosanitaris naturals, biocombustibles, bioplàstics i químics de plataforma.

La iniciativa també contempla realitzar un estudi tècnic-econòmic i ambiental de tots els processos desenvolupats en el marc de NEWPOWER per a estudiar la seua viabilitat industrial. El projecte té una durada de 3 anys, fins a finals de 2026.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Grandvalira Resorts amplia el període de venda Promo que permet adquirir els Forfets de Temporada a un preu reduït

Notícia següent
txell-fuste-desapareguda-pirineu

Busquen a Txell Fusté, l’empresària manresana desapareguda al Pirineu

Notícies relacionades