Donar a conèixer mitjançant eines digitals monuments romànics poc coneguts del Pirineu oriental amb l’objectiu de dinamitzar el turisme i l’economia de la zona, és l’objectiu del projecte transfronterer Innovació digital per a posar en valor el patrimoni romànic (ROMTUR) que lidera la Universitat de Lleida (UdL). Finançat amb 1.063.872 euros en la convocatòria INTERREG VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027) de la Unió Europea, hi participen la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Estudis Catalans, la Confederació del turisme rural i l’agroturisme de Catalunya, i com a socis francesos, la Universitat Via Domitia de Perpinyà, la Cambra de comerç i d’indústria dels Pirineus orientals i l’Oficina de turisme intercomunal Aspres Thuir.
El projecte, de tres anys de durada, parteix de la recerca documental i artística del període romànic (segles X-XII) a banda i banda del Pirineu oriental “per poder posar en valor el patrimoni de molts llocs que malgrat gaudir d’un important pes històric i artístic no està prou valorat ni difós”, explica el catedràtic de la UdL, Flocel Sabaté, investigador principal del projecte. Els investigadors seleccionaran 50 monuments (esglésies, monestirs, castells etc.) per convertir-los en atractius turístics tot aplicant recursos digitals innovadors, com ara la producció d’audiovisuals que combinin storytelling amb eines de realitat augmentada i imatges en 3D i codis QR in situ amb informació del monument i de recursos turístics.
A més, es preveu crear una plataforma web destinada a ser un museu virtual del ‘romànic desconegut’, així com una base de dades històriques i artístiques per facilitar la creació de noves destinacions culturals i artístiques. El projecte, que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, la Direcció General de Turisme, al Direcció de Patrimoni del departament dels Pirineus Orientals, diversos consells comarcals i ajuntaments, també inclou el disseny d’itineraris transfronterers per impulsar el descobriment d’aquest patrimoni així com formació pels agents locals, com ara guies, propietaris d’establiments de turisme rural, etc.
“ROMTUR pretén posar en valor uns recursos patrimonials que comparteixen uns orígens històrics i característiques homogènies a banda i banda del Pirineu Oriental i que permeti traslladar als ciutadans i als turistes del segle XXI un relat de valors socials que transcendeixen límits i fronteres”, conclou Sabaté. S’inaugurarà oficialment l’abril vinent amb un acte a la Cerdanya i es clourà d’aqui tres anys a la Universitat de Lleida.
A més d’aquest projecte, la UdL participa en cinc projectes transfronterers. Es tracta de Petra, RIDi Pirineos, niu.lik, Dual Transversalis i LINGUATEC-IA