fbpx
Divendres, 23 de febrer de 2024
És notícia

La UdL finança 9 recerques en ciències socials i humanitats

Avatar photo

“La precarietat sociolaboral i de salut de les treballadores immigrants al sector frutícola de Lleida”, “La dimensió social de les crisis sanitàries a la demarcació de Lleida en el context europeu: de la Pesta Negra a la COVID-19”, “La inclusió socioespacial i cocreació del sentit de pertinença al barri de la Mariola de Lleida” o “El transllenguatge i l’ensenyament culturalment sensible com a eina per a una educació intercultural i inclusiva” són alguns dels nou projectes de recerca finançats pels ajuts 2023 de l’Institut de Desenvolupament Social i Territorial (INDEST) de la Universitat de Lleida (UdL).

Aquesta convocatòria, que des que es va posar en marxa l’any 2016 ha finançat 37 investigacions de ciències socials i humanitats de la UdL, té com a objectiu promoure la recerca interdisciplinària i aplicada, alhora que pretén impulsar projectes que plantegin solucions reals i concretes als reptes socials i econòmics del territori lleidatà. L’INDEST ha repartit enguany 36.000 euros, 4.000 per projecte, en les tres modalitats de la convocatòria.

En la primera, per a projectes de grups d’INDEST amb empreses o institucions amb un impacte directe sobre Ponent, han estat seleccionades les recerques sobre La Mariola (amb l’Ajuntament de Lleida i la Fundació Tarrés), Happy for Families: Programa gamificat per a la millora de les competències emocionals de famílies d’alumnat d’Educació Primària (amb les Associacions federades de famílies d’alumnes de Catalunya) i Influència del volum d’entrenament sobre paràmetres de salut en jugadors de rugby (amb l’INEFC).

En la modalitat B, destinada a col·laboracions amb altres centres de recerca de la UdL, han estat finançats CO-RESPONSABILITY: alineament del 5è vector del currículum d’Educació Bàsica amb l’Educació per al desenvolupament sostenible i la formació inicial docent (amb l’INSPIRES), l’Ús de les ressenyes en línia per a la intel·ligència turística en destinacions i empreses turístiques lleidatanes i catalanes (amb l’INSPIRES), i el projecte sobre temporeres (amb l’IRBLleida).

Finalment, tres projectes de recerca liderats per investigadors i investigadores menors de 40 anys han rebut ajuts de l’INDEST. Es tracta d’Efectes motors i cognitius del tenis taula a la malaltia de Parkinson: un estudi pilot controlat, i els projectes esmentats anteriorment sobre educació intercultural i inclusiva, i sobre la dimensió social de les crisis sanitàries. Aquestes tres recerques s’inscriuen en la modalitat C per a promocionar iniciatives de joves investigadores i investigadors.

Aquest matí l’INDEST celebra una Jornada per presentar els projectes al capdavant dels quals hi ha 6 investigadors i 10 investigadores: 9 són personal de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social; 3, de la d’Infermeria i Fisioteràpia; 2, de la Lletres i 2 més, de la Facultat de Dret, Economia i Turisme. La convocatòria d’enguany ha repartit 10.000 euros més que l’anterior (2019), en la qual es van finançar 4 projectes amb un total de 26.000 euros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mariona Escoda protagonitzarà l’acte estrella del Nadal solidari a la Pobla

Notícia següent

Les obres de la ronda de Sant Antoni de Barcelona començaran el 8 de gener i duraran 16 mesos

Notícies relacionades