El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha participat aquest dimarts en la gala d’entrega dels premis de la Guia Augusta, que s’ha celebrat en el marc del Gastronomic Forum Barcelona. En total, s’han lliurat dotze guardons que reconeixen establiments i professionals de tot el país que defensen la cuina catalana en totes les seves expressions.
Entre aquests, tres reconeixements han recaigut a les terres de Lleida: el Premi Honorífic Isidra Maranges a la Cuina Catalana per al cuiner Josep Lladonosa, i el Premi Manuel Vázquez Montalbán a la Cuina de Terra Endins per al Restaurant Sisè (Lleida) i la Fonda Farré (Baro, Soriguera).
En la seva intervenció, Verdú ha remarcat que “ha estat un plaer poder participar com a Diputació de Lleida en la presentació de la Guia Augusta, amb tots els restaurants de la demarcació, i poder col·laborar per donar veu a aquests restauradors que ens donen identitat”. El vicepresident de Promoció Econòmica ha volgut reconèixer els premiats, “que són un orgull per al territori i per a la marca ‘Gust de Lleida’. És vital donar-los veu a escala de país perquè quan algú visiti les terres de Lleida, Pirineu i Aran sàpiga quins són aquests llocs essencials que no es poden perdre”, ha dit.
El cuiner Josep Lladonosa ha agraït el reconeixement “com un premi individual al món de la cuina de tots els anys dedicats a la cuina tradicional”, i ha reivindicat que “a Lleida hi tenim una gran cuina, antiga i arrelada, amb productes fantàstics, una part essencial del rebost de Catalunya”. Per la seva banda, Àngel Esteve, del Restaurant Sisè, ha assegurat que “rebre aquest premi és una gran sort i una oportunitat per donar visibilitat al que fem des de Lleida i el territori”, mentre que Jaume Mora, de la Fonda Farré, ha destacat que “la cuina de la Fonda Farré és 100% de territori català, basada en productes locals i de temporada, que són bàsics per entendre la nostra identitat”.
L’acte, conduït pel xef i comunicador Pep Nogué, també ha comptat amb la participació del director general d’Empreses Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Joan Gòdia, que ha posat en valor tota la cadena agroalimentària i la importància del relleu generacional; del director de continguts del Fòrum, Pep Palau, que ha destacat el caràcter inclusiu i plural de la guia; de la periodista de Catalunya Ràdio Laura Marín, que ha reivindicat la divulgació gastronòmica des dels mitjans públics; del crític gastronòmic Òscar Gómez, que ha subratllat la resistència i singularitat de la cuina catalana; i de Txaber Allué (Comitè Científic del Congrés del Romesco) i Carles Benítez (Girona Excel·lent), que han coincidit en la necessitat de defensar la identitat culinària dels territoris com a motor d’atractiu i autenticitat.
En aquesta primera edició, la Guia Augusta ha distingit també el restaurant AIKostat (Premi Fermí Puig a la Nova Cuina Catalana), Can Pairot (Premi Santi Santamaria a la Cuina Tradicional), Can Selvatà (Premi Pere Tàpias a la Cuina Popular Catalana), El Motel Empordà (Premi Paco Solé Parellada al Plat en Perill d’Extinció), Els Casals (Premi Llorenç Torrado a l’Estacionalitat dels Productes), Barquet i Els Pescadors de Llançà (Premi Pere Bahí a la Cuina del Mar), La Cort del Mos (Premi Georgina Regàs a la Cuina Dolça) i Fonda Xesc (Premi Juli Soler a la Carta de Vins).
El Gastronomic Forum Barcelona, que s’allargarà fins al dimecres 5 de novembre, compta amb la participació d’una cinquantena de productors de les terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran, presents sota el paraigua del ‘Gust de Lleida’, que donen a conèixer vins, olis, formatges, embotits, dolços i elaboracions artesanes.
Al llarg dels tres dies, l’espai Rebost de Catalunya acull tastos i showcookings de productors lleidatans. Aquest dimarts hi han participat les empreses Blauver Espirulina i Herbes Aromàtiques de la Segarra, i dimecres tancaran les activitats Foment Agrícola de les Garrigues, Agrària Vallbona de les Monges i Gelicios, que oferiran un tast d’olis i dolços del territori.
