Uns 500 treballadors del metall demanen millores salarials a Lleida

Els sindicats sostenen que el conveni del sector del metall de Lleida és el més baix de Catalunya i un dels més baixos d'Espanya

Unes 500 persones segons l’Ajuntament —entre 500 i 700 segons CC.OO. i 1.000 segons UGT—, han participat aquest dimarts a Lleida en la manifestació de treballadors del sector del metall coincidint amb el primer dia d’atur convocat per UGT-FICA i CC.OO. per a reclamar millores salarials en el conveni provincial.

La manifestació ha començat a les 11 hores en la plaça de Ricard Vinyes i ha finalitzat a la seu de la patronal Femel, en la plaça de Sant Joan, el mateix lloc en el qual aquest dimecres els sindicats han convocat una concentració durant la segona jornada de vaga.

El coordinador de CC.OO. d’Indústria a Lleida, Ventura Campo, ha assenyalat en declaracions a Europa Press que el conveni afecta 13.000 treballadors de 1.200 empreses, la majoria petites, i ha considerat que el seguiment ha estat “massiu” en les empreses mitjanes.

El secretari general de la UGT-FICA, Xavier Perelló, ha xifrat el seguiment de l’atur en un 85% i ha assenyalat que els sindicats volen exigir als màxims responsables apujar salaris, “eliminar la clàusula de compensació i absorció, reduir la jornada laboral i millorar els permisos laborals”, segons un comunicat del sindicat.

Per part seva, el secretari general de la Federació del Metall de Lleida i negociador de la patronal, Josep Pampalona, ha assenyalat a Europa Press que el seguiment ha estat “escàs”.

Negociacions

Perelló, Camp i Pampalona coincideixen que la clau de la ruptura de les negociacions és la clàusula de compensació i absorció per la qual les empreses no han d’apujar obligatòriament el salari als treballadors quan apuja el sou indicat en el conveni col·lectiu o el Salari Mínim Interprofessional (SMI), sempre que el seu salari sigui superior al que s’estableix amb la pujada.

“Els sindicats volen suprimir la clàusula de compensació i absorció com a requisit ineludible per a continuar negociant i nosaltres no estem disposats a suprimir-la, aquest és el motiu del bloqueig”, ha afirmat Pampalona.

Per a Camp, “la línia vermella per la qual es van trencar les negociacions és la negativa de la patronal a eliminar clàusula d’absorció i compensació, i considera que aquesta clàusula regula el 75% dels salaris”.

Els sindicats sostenen que el conveni del sector del metall de Lleida és el més baix de Catalunya i un dels més baixos d’Espanya.