Tàrrega aprova el projecte per renovar la coberta de l’absis de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba

Nova intervenció en la salvaguarda de l’edifici, monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

L’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat aquesta setmana en Junta de Govern Local el projecte constructiu que permetrà renovar la coberta de l’absis de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, monument que fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 2017. El pressupost de contracta ascendeix a un total de 76.999 euros (IVA inclòs). L’objectiu principal de l’obra és impermeabilitzar la coberta, de 104 metres quadrats de superfície. Per això, es procedirà a desmuntar l’estructura i a substituir els suports malmesos a causa del pas del temps. Així mateix, es reaprofitaran les teules que es trobin en bon estat (la resta se substituiran ajustant-se a l’estètica arquitectònica de l’edifici). Els treballs inclouen la millora de tot el sistema de recollida d’aigües pluvials i s’afegirà un canal de recollida en el vessant nord. També es netejaran els canals de pedra existents.

L’execució del projecte sortirà aviat a licitació. En aquest sentit, la Regidoria d’Urbanisme s’encarregarà de tramitar l’adjudicació de les obres i la subvenció que atorgarà l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya. La resta de la despesa l’assumiran el Bisbat de Solsona (titular de l’edifici) i la Parròquia de Tàrrega. Val a dir que la impermeabilització de la coberta de l’absis contribuirà, per exemple, a evitar filtracions d’aigua que poguessin malmetre els nous murals que el pintor local Josep Minguell ha realitzat a les parets interiors del presbiteri. Els frescos, inaugurats el passat 14 de maig en el marc de la Festa Major, ocupen 214 metres quadrats al voltant de l’altar i suposen la culminació del conjunt pictòric que Minguell ha realitzat al temple des de l’any 2005, també a la nau central i el creuer.

Les obres previstes a l’absis seran molt similars a les que ja es van realitzar l’any 2020 a l’hora de restaurar el cimbori del temple. Llavors també es va procedir a impermeabilitzar l’estructura per solucionar problemes d’humitats. Tàrrega continua treballant així per conservar el conjunt monumental de l’Església Parroquial, construïda el segle XVII amb estil barroc classicista. Així, la renovació de la coberta de l’absis també s’engloba dins el pla director de preservació de Santa Maria de l’Alba. Enguany, a més, es commemora el 350 aniversari de l’inici de la construcció del temple a causa de l’ensorrament de l’antic campanar.