Presenten al·legacions al projecte de la nova estació d’autobusos de Tàrrega

Critiquen manca d'informació pública, l'incompliment del POUM i que no es té en compte el patrimoni ferroviari existent

Visita informativa que la plataforma Salvem els molls de la via ha fet aquest diumenge al costat de la via del tren. ACN

Les entitats que formen la Plataforma Salvem els Molls de la Via de Tàrrega han presentat al·legacions al projecte de la nova estació d’autobusos del municipi que hi ha previst construir davant de l’estació de tren. En concret, critiquen la manca d’informació pública, l’incompliment del POUM i d’altres ordenances municipals i, també, que el document no contempla mantenir el conjunt dels ‘Molls de la Via’, inclòs a l’Inventari de béns ferroviaris d’interès històric del Departament de Cultura, entre altres. La plataforma va néixer el passat mes de març per exigir que la futura estació conservi i integri els elements, estructures i edificis ferroviaris existents.

Les entitats que formen la plataforma consideren que “que no s’ha respectat el Reglament municipal de participació ciutadana de Tàrrega”, ja que, segons indiquen, hi ha hagut “manca d’informació pública” durant la redacció del projecte, el que ha fet que s’hagi “limitat el dret a la informació i a la participació ciutadana”.

Per altra banda, defensen que la nova estació d’autobusos ha de preservar les inversions públiques realitzades a l’espai dels Molls, fet que el projecte “ignora”. En concret, assenyalen les inversions fetes per l’Ajuntament de Tàrrega, i els ajuts per la restauració del Patrimoni de la Diputació de Lleida i de la Generalitat de Catalunya.

A més, també critiquen que el projecte no esmenta que l’Estació de Tàrrega està declarada com a Bé Cultural d’Interès Local, ni que el conjunt dels Molls de la Via es troben dins l’Inventari de béns ferroviaris d’interès històric del Departament de Cultura. “No entenem que el projecte no inclogui cap informe del Museu, ni cap consulta a tècnic i especialistes en patrimoni industrial i ferroviari”, lamenten.

En un altre punt, asseguren que el projecte no compleix amb el POUM de Tàrrega, ja que aquest, entre altres, “no s’adapta” a l’ambient de l’entorn històric i patrimonial de l’estació de tren i tampoc “preserva els valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals amb la finalitat de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures”.

A més del POUM, asseguren que tampoc compleix la Ordenança dels Usos del Paisatge Urbà de Tàrrega, donat que suposa una “pèrdua irreparable del patrimoni cultural i d’un recurs històric i turístic de la ciutat”.

Per tot plegat, la plataforma demana la modificació del projecte de l’estació d’autobusos per tal de “conservar els elements, estructures i edificis existents, tot integrant-les en un nou projecte”.

La plataforma Salvem els Molls de la Via està formada per les entitats La Soll, el Grup d’Ecologia i Medi Ambient, els Amics de l’Arquitectura Popular i l’Agrupament escolta i guia Mestre Güell Roger de Llúria de Tàrrega.