La participació ciutadana ha estat protagonista a la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Tàrrega celebrada ahir. Així, la capital de l’Urgell ha constituït formalment el Consell de Ciutat, òrgan consultiu de nova creació previst en l’actualització del reglament que regula la intervenció de la ciutadania en la presa de decisions. La proposta va rebre el suport unànime de tots els grups municipals del consistori.
D’altra banda també es va aprovar la designació dels vocals de les juntes de veïns dels pobles del municipi amb els vots favorables d’ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) mentre que Junts per Tàrrega es va abstenir. Per tant, Ramon Elias, Núria Elias, Marc Salat i Jordi Palou han estat nomenats vocals de la Junta de Veïns d’Altet; Josué Tarré, Aleix Solé, Manel Calero i Arnau Calderó, de Claravalls; Eduardo Solé i Juan Jiménez en el cas de Riudovelles; Xavier Mayora, Anna Boada i David Espinal a La Figuerosa; i Montserrat Asensio, Jessica Marcelina Jiménez i Dolors Muntané a Santa Maria de Montmagastrell.
A més, Ramon Elias, Josué Tarré, Eduardo Solé, Xavier Mayora i Montserrat Asensio seran els portaveus dels pobles al Consell de Ciutat, del qual també formaran part l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; el regidor de Participació Ciutadana, Miquel Nadal; els regidors dels grups municipals Gabriel Lacambra, José Luis Marín, Maria Teresa Arbonés i Silveri Caro; el president de l’EMD del Talladell, David Prats; i les 12 persones integrants designades per les entitats locals el passat 28 de febrer a més dels tècnics Carme Pont i Xavier Batalla.
Ara el plenari del Consell de Ciutat té tres mesos per aprovar per majoria simple un pla elaborat a iniciativa de la Regidoria de Participació Ciutadana amb les principals línies temàtiques bàsiques que abordarà al llarg del mandat. Aquest pla ha de ser ratificat pel Ple. Val a dir que els acords i propostes que generi el Consell de Ciutat no seran vinculants per als òrgans de govern municipals. No obstant això, l’Equip de Govern, o l’òrgan que pertoqui, haurà d’explicar de quina manera es reflecteixen les deliberacions d’aquest organisme en les polítiques locals.
Bonificació de l’impost d’obres a l’Associació Alzheimer
En la mateixa sessió plenària també es va donar llum verda per unanimitat a la concessió d’una bonificació del 90% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) en relació a la construcció del nou centre de dia per a persones amb malalties neuro-degeneratives que impulsa l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Tàrrega i Comarca (AFACT). La bonificació s’ha atorgat en tractar-se d’una obra “d’especial interès i utilitat municipal”.
El nou equipament, les obres del qual van començar la setmana passada, s’aixeca en un terreny de 3.300 metres quadrats cedit pel consistori a la zona del camí de Verdú i vora el recinte del Càmping Municipal. El centre tindrà una superfície útil de 1.126 metres quadrats. L’edifici requereix una inversió d’1.159.895 euros, amb una subvenció de 900.000 euros concedida pel Departament de Drets Socials.
Pròrroga amb l’actual concessionària del servei d’aigua
D’altra banda, el Ple també va aprovar la pròrroga d’un any del contracte del manteniment de la xarxa d’aigua potable i clavegueram amb l’empresa Aigües de Barcelona (Agbar), que finalitzava el proper juliol. D’aquesta manera, la concessió actual tindrà vigència fins al 15 de juliol del 2025. La proposta va prosperar per unanimitat. Cal recordar que en la sessió plenària del passat febrer, la corporació va aprovar un requeriment a l’empresa concessionària per dur a terme millores tant a la planta potabilitzadora com als dipòsits de Sant Eloi, a partir d’una diagnosi determinada per l’empresa Nova Celona SL, contractada pel consistori.