Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

FiraTàrrega recupera la presencialitat amb 50 espectacles i grans espais a l’aire lliure

Una companyia francesa estrenarà al certamen una proposta sobre el fons marí que caldrà seguir des de dins una piscina

Presentació de la 40a edició de FiraTàrrega a càrrec de l’organització, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan i el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Miquel Curanta. CEDIDA

FiraTàrrega recuperarà el format presencial i celebrarà la seva 40a edició amb una cinquantena d’espectacles que tindran lloc entre el 9 i el 12 de setembre. El gruix de la programació de carrer, que representa el 69% del total, es durà a terme en quatre grans espais delimitats on hi haurà un control d’aforament. Així, es posaran a la venda unes 25.000 localitats on, per un preu d’entre dos i cinc euros, es podrà tenir accés a un parell o tres de propostes que s’ofereixin en una determinada franja horària. Precisament, en una d’aquestes anomenades ‘ciutats’ el compositor francès Pierre Sauvageot farà l’estrena internacional de ‘Water music’, un concert de música sobre el fons marí que s’haurà de seguir en banyador i dins una piscina.

L’alcaldessa de Tàrrega i presidenta del Consell d’Administració de FiraTàrrega, Alba Pijuan, ha destacat el fet que el certamen es pugui tornar a celebrar presencialment després que la pandèmia ho impedís l’any passat. En aquest sentit, ha explicat que tot i que el concepte de l’esdeveniment és el de congregar multituds i “omplir carrers”, enguany hi haurà una “transformació” per poder-lo adequar als protocols sanitaris actuals. Aquestes mesures han de permetre, ha dit, “tenir control de la ciutat”, tenint en compte que en anys anteriors s’hi aplegaven fins a 150.000 persones en quatre dies en una localitat d’uns 18.000 habitants.

Per la seva banda, la directora executiva de FiraTàrrega, Natàlia Lloreta, ha detallat que el canvi que més es notarà és el de la programació de carrer, ja que el gruix estarà concentrat en quatre grans espais: les ciutats Trepat, Reguer, Piscines i el pati de l’Escola Àngel Guimerà. En aquest sentit, ha explicat que s’ha optat per fer tots els espectacles de pagament per controlar millor l’aforament i evitar l’absentisme, que calculen que podria haver estat d’un 25%. També hi haurà, però, actuacions de sala amb un aforament que se situa al 70% segons la normativa actual.

Mentre, la directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet, ha assegurat que la covid-19 no ha aconseguit treure’ls “il·lusió i energia” i ha detallat que de la cinquantena d’espectacles previstos hi haurà divuit que són estrenes. A més, uns altres 23 són propostes que han format part del programa de suport a la creació entre els anys 2020 i 2021. Això fa, segons ha continuat Giribet, que hi hagi vuit espectacles més que al 2019, tenint en compte també que algunes propostes estaven previstes per a l’edició passada i que no s’ha volgut renunciar a portar les novetats d’enguany.

De les 50 companyies participants, 35 són catalanes (9 de la demarcació de Lleida), 10 més de la resta de l’Estat i 5 de l’àmbit internacional. La directora artística de FiraTàrrega també ha afirmat que s’ha apostat per fer del primer dia de fira una “jornada inaugural” més global, on s’hi programaran una desena d’espectacles. A més, per mantenir l’efecte sorpresa, hi haurà dues propostes que s’oferiran sense previ avís al públic. El lema de la 40a edició és ‘habilitar l’espai’, amb la idea de fer visible el carrer com a espai comú i punt de trobada. Des de l’organització es recomana planificar prèviament el recorregut i reservat les entrades amb antelació.

Propostes diverses

Entre les diverses propostes en destaquen, entre altres, noms com Àngel Duran amb la seva peça de dansa ‘Papillon’; el Centre de Titelles de Lleida amb la seva balena itinerant ‘Kujira’; les valencianes de la companyia Maduixa amb la seva dansa sobre xanques i presentant la peça ‘Migrare’; la companyia Moveo, amb la peça ‘Echoes’ que barreja teatre, dansa i acrobàcia; els targarins Emilia Gargot amb la peça ‘Container’ que tracta sobre l’odi a les xarxes socials; o Sandal Produccions amb ‘Animalia Inc.’ On es reflexiona sobre la preeminència de l’espècie humana sobre la resta de criatures del planeta.

Una de les novetats serà la peça transmèdia d’Indi Gest, que es podrà seguir sense un escenari predeterminat i a partir de la interacció amb el mòbil i la descàrrega d’uns àudios que aniran guiant a l’espectador. En l’apartat d’instal·lacions es podran veure fins a quatre peces que conviden l’espectador a interactuar amb els elements exposats. El recorregut laberíntic sobre el pas del temps de ‘El laberinto del cuco’, d’Itinerania; el mural fotogràfic participatiu i robotitzat ‘Robot Selfie’, de Kaleider; el qüestionament sobre els privilegis que fa ‘l’Espai reservat’ de Rawscenography; o la instal·lació de jocs familiars ‘Secrets’ de Tombs Creatius.

Per tal de commemorar els 40 anys de la fira, es projectarà un audiovisual a la plaça Major de Tàrrega que repassa la trajectòria del certamen i fa un homenatge a la ciutadania, protagonista de l’esdeveniment des dels seus orígens. Mentre, enguany s’ha decidit no dur a terme la programació musical que habitualment hi havia al final de la jornada a l’Espai del Reguer. Pel que fa a la zona d’acampada, només estarà operativa per a autocaravanes, amb reserva prèvia i control d’accés.

D’altra banda, el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Miquel Curanta, ha explicat que un 86% de les companyies que són presents a la Llotja de professionals veuen “materialitzada” la seva participació en contractes, un 35% dels quals en projectes col·laboratius. Per aquest motiu, s’ha apostat per recuperar-la en format presencial durant la fira i mantenir-la virtualment la resta de l’any. Pel que fa al pressupost d’aquesta edició de FiraTàrrega, aquest és de 1.160.850 euros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ja es coneixen el guanyador del Concurs del Cartell de la Festa Major 2021 de Sant Feliu de Guíxols

Notícia següent

Palafrugell limitarà l’accés a Calella durant la 54a Cantada d’Havaneres

Notícies relacionades