Tàrrega promou una nova ruta saludable urbana. Es tracta d’un itinerari de 8,5 quilòmetres de recorregut que proposa a la ciutadania de practicar l’hàbit de caminar o córrer com a activitat física pels diferents barris del nucli urbà. La iniciativa és fruit de l’Ajuntament de Tàrrega i l’Institut Català de la Salut a través de l’equip de Salut en Xarxa.
La ruta saludable està marcada amb petjades pintades de color blau al paviment cada 50 metres per facilitar-ne el seguiment i l’orientació. A més, s’han col·locat cinc senyalitzadors verticals al Parc Esportiu; la plaça del Carme (cruïlla entre carrer de Sant Pelegrí i Raval del Carme); l’avinguda de Barcelona (cantonada amb carrer de Mossèn Nicolau); Parc de Sant Eloi (entrada situada al carrer de la Pau); i l’avinguda de Fàtima (cantonada amb plaça de Josep Pont i Creus). A banda del plànol i l’explicació del recorregut, els plafons també donen consells pràctics sobre l’ús de la ruta i de bones pràctiques de civisme a la via pública.
El regidor d’Esports i Salut, Silveri Caro, ha destacat la bona feina feta per l’equip de Salut en Xarxa a l’hora de dissenyar aquesta ruta, “la qual no només és un espai per a la pràctica esportiva, sinó que a més afavoreix la connexió entre barris, la cohesió social i la convivència”.
Per la seva part, la directora del CAP de Tàrrega, Maika Balagué, ha assenyalat que “aquesta iniciativa potenciarà els hàbits saludables per a totes les edats i passant per tots els barris de la ciutat”. A més, ha subratllat que “és una acció pionera en senyalitzar una ruta per l’interior del nucli urbà i no en zones de l’extraradi o l’entorn natural”.
Des del CAP de Tàrrega també han anunciat la posada en marxa d’un concurs per promoure la ruta. S’hi podrà participar fins al 30 de novembre responent una enquesta en línia o en butlletes físiques o bé publicant una foto o vídeo a les xarxes socials amb l’etiqueta #rutaurbanatarrega i esmentant @salutenxarxatarrega i @esportsaluttrrg. Les persones premiades rebran rellotges intel·ligents.
Aquesta ruta es pot utilitzar per programes de caminades organitzades des de l’Ajuntament o per altres entitats locals. També es poden fer servir per a activitats escolars, fomentant l’educació en valors saludables des de la infància. Incorporar a la rutina diària l’exercici físic regular, com caminar o córrer, millora significativament la salut física i mental, reduint el sedentarisme i prevenint malalties relacionades amb la inactivitat física.