Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Tàrrega divulga entre els infants la figura de l’Àliga

Avatar photo

Amb visites d’escolars a la Casa Consistorial, l’edició d’un quadern pedagògic i una exposició a la Sala Marsà, en el marc de la Festa Major de la capital de l’Urgell

L’Ajuntament de Tàrrega i l’Associació Guixanet divulguen entre els infants de la ciutat la tradició de l’Àliga, figura solemne del bestiari que enguany celebra el seu desè aniversari. Amb aquest propòsit s’han organitzat diferents visites d’escolars a la Casa Consistorial, edifici on es custodia l’Àliga. Des del passat abril, més de mig miler de nens i nenes han tingut ocasió de contemplar de prop aquest exponent del folklore autòcton. Durant les visites, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló i el regidor de Cultura, Raül Palacios, han explicat als infants la història del símbol, els seus orígens i la seva significació arrelada a Tàrrega.

Edició d’un quadern pedagògic i exposició a la Sala Marsà

Els escolars també han rebut un quadern pedagògic sobre l’Àliga, editat amb motiu de la commemoració. Les visites han culminat a la Sala Marsà, la qual acull fins al 21 de maig una exposició sobre els deu anys de l’Àliga. La mostra il·lustra els orígens de la figura que presideix el bestiari targarí mitjançant material gràfic i una original escenografia creada per Marta Andreu i Júlia Morell, alumnes de l’Escola d’Art Ondara. Al mateix espai es projecta un audiovisual sobre la cultura popular de Tàrrega, la qual ha experimentat un fort auge des que s’estrenà l’Àliga ara fa una dècada.

Actes d’homenatge durant la Festa Major

D’altra banda, la commemoració del desè aniversari de l’Àliga caracteritzarà la Festa Major 2017, que se celebra del 10 al 14 de maig. Els actes previstos en aquest sentit són la presentació de l’Àliga Petita en el marc de l’Eixideta (dijous 11); un homenatge durant l’Eixida (dissabte 13); i la projecció d’un vídeo “mapping” a la façana de la Casa Consistorial durant La Nit del Tararot (dissabte 13). L’Àliga s’estrenà el 2007 promoguda per Guixanet gràcies als Tallers per la Festa de la Generalitat de Catalunya. Per construir-la s’optà per imitar l’escut de la ciutat, una concessió de l’emperador Carles I del 1520. Destaca el fet que tingui dos caps, ja que actualment només hi ha dues àligues més que tinguin aquesta característica (Tremp i Vic). Al pit hi porta la bandera de la ciutat, els escacs i la senyera catalana. La figura fou realitzada per Agnès Pla i pesa 35 quilos. L’entremès el formen el portador i quatre acompanyants. La coreografia creada per Ton Farran s’acompanya de música d’Albert Solé.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cambrils organitza un curs de policia administrativa i de seguretat en el medi ambient

Notícia següent

La Costa Daurada acull una important conferència del sector petroquímic

Notícies relacionades