Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Selecció d’obres de joves artistes de l’entorn mediterrani a la 12a Biennal d’Art

La inauguració ha anat a càrrec de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i ha comptat amb una xerrada performativa

Pla general de la 12a Biennal d’Art Leandre Cristòfol a la Panera de Lleida. Foto: ACN
El Centre d’Art la Panera de Lleida ha inaugurat aquest dissabte la 12a Biennal d’Art Leandre Cristòfol formada per una selecció de les obres recents i més rellevants de tretze joves artistes de l’entorn mediterrani. La Biennal es centra en la selecció dels artistes i en la seva rellevància i no segueix una temàtica concreta. Així mateix, les obres tampoc son una resposta a la pandèmia encara que aquesta n’ha condicionat la manera d’interpretar-les. L’acte inaugural ha estat presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i ha comptat amb la xerrada performativa ‘Malpaís’ de l’artista Mariona Moncunill. La mostra d’art visual contemporani es pot visitar fins al 6 de febrer del 2022.
La inauguració ha estat presidida per la consellera de cultura, Natàlia Garriga, que s’ha mostrat satisfeta perquè, “per fi”, s’ha pogut recuperar el 100% de l’aforament al sector cultural. També ha elogiat el paper de la Biennal com a “agents catalitzadors del talent cultural” que ajuden al públic a descobrir artistes emergents. Garriga també s’ha mostrat sorpresa pel fet que “diferents obres coincideixen en qüestionar el concepte d’ordre, el ser manat o manar. Generarà conversa més enllà d’aquesta exposició”, ha dit.

L’acte també ha comptat amb la performance ‘Malpaís’ de l’artista Mariona Moncunill, una xerrada performativa que gira al voltant del paisatge del desert d’Almeria com a plató de les pel·lícules d’spaghetti western i que, a través d’un viatge temporal, aprofundeix en problemes actuals, com ara els conflictes entre els ecosistemes i l’explotació econòmica a Tabernas o la colonització de Mart i els seus imaginaris.

13 artistes

En aquesta edició de la Biennal hi participen 13 artistes: Elena Aitzkoa, Mar Arza, Maddi Baber, Luz Broto, Lucía C. Pino, Do the print, Fermín Jiménez Landa, Lola Lasurt, Mariona Moncunill, Olga Olivera-Tabeni, Mario Santamaría, Irene Solà i Marc Vives.

La Biennal posa èmfasi en la selecció dels artistes i en el seu paper d’agents rellevants de l’escena artística present i futura. Així, malgrat que els treballs no segueixen una temàtica sinó que s’han triat en funció de la seva especificitat i al fet que fossin obres recents i rellevants, la selecció final mostra nombrosos punts de connexió i de diàleg entre les peces. “Son peces que pensem que en algun moment han estat significatives o que han establert un diàleg molt rellevant ja sigui amb el context polític-social, artístic i amb la pràctica artística contemporània”, ha indicat una de les comissàries de la mostra, Soledad Gutiérrez.

El gruix de les obres s’han realitzat entre el 2019 i el 2021, un temps que coincideix en bona part amb la pandèmia. En aquest sentit, les obres no son una resposta a la pandèmia tot i que aquesta “condiciona la manera de llegir els treballs”, segons ha dit una de les comissàries de la Biennal, Alexandra Laudo, que ha afegit que hi ha obres que mostren “qüestions que ara tenen una connotació que no tindrien fa quatre anys”.

Seguint amb els canvis que es van implementar fa dues edicions, la Biennal ha estat comissariada per un equip format per dues comissàries independents, Alexandra Laudo i Soledad Gutiérrez, conjuntament amb la directora del centre, Cèlia del Diego. L’objectiu, segons del Diego, és tenir una “mirada més plural, des de dins i de fora de la institució, però també en el territori perquè, en el fons, la Biennal pretén fer una radiografia del que ha passat en els darrers dos anys”.

També han participat en la selecció els responsables del projecte Javelina – Jordi Antas, Roc Domingo i Antoni Jové -, encarregats de triar un artista del territori d’entre els que integren l’arxiu del projecte. Així mateix, la responsable del Centre de Documentació – Anna Roigé –, que vetlla per la presència de les arts gràfiques i l’edició a la mostra i escull un projecte editorial, que s’incorpora al fons d’edicions especials i de llibres d’artista de la Panera.

La Biennal d’Art Leandre Cristòfol se celebra a Lleida des del 1997 i el centre La Panera l’acull des de la seva creació, el 2003.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’enfonsa una casa al centre de Valls sense causar ferits

Notícia següent

Dos menors apunyalen a un indigent en un parc

Notícies relacionades