Roben la caixa forta del president Macià a Alcarràs

Una iniciativa ciutadana insisteix en reclamar la recuperació de l'immoble davant l'estat de degradació que pateix

La iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya ha denunciat la sostracció de la caixa forta vinculada a la família de l’expresident de la Generalitat, Francesc Macià, de la casa de Vallmanya, al municipi d’Alcarràs (Segrià). Fa unes setmanes, des d’aquesta iniciativa ciutadana havien informat l’Ajuntament i al Departament de Cultura, així com a l’opinió pública, de la troballa d’aquesta caixa forta. Aquest cap de setmana ha desaparegut del lloc on estava guardada. Des de Salvem Casa Vallmanya consideren que aquest espoli evidencia encara més l’avenç de la degradació de la casa on passava temporades Francesc Macià amb la seva família, després que fa uns mesos s’hi obrís un gran esvoranc a la teulada de la coberta principal.

Salvem Casa Vallmanya ha contactat amb el propietari de la casa, que ha confirmat a l’entitat que es tracta d’un robatori i que no ha rebut per part de l’Ajuntament d’Alcarràs ni del Departament de Cultura cap trucada per mirar de trobar una ubicació més idònia per a la caixa, malgrat que l’alcalde Jordi Janés va manifestar als mitjans que faria aquest pas, assenyalen.

En conseqüència, des d’aquesta iniciativa ciutadana entenen que la responsabilitat de la sostracció, així com de l’avenç de la degradació de la casa, recau sobre les tres administracions implicades, Ajuntament, Diputació de Lleida i Departament de Cultura. En aquest sentit, des de Salvem Casa Vallmanya assenyalen aquestes administracions i les consideren “incapaces de protegir aquest patrimoni, malgrat les desenes d’advertiments rebuts sobre la importància i magnitud del mateix, negant una solució per salvar la casa familiar del president Macià que es troba en situació límit, i donant-li un futur”.

Així mateix, lamenten “l’immobilisme i la manca d’interès i proactivitat d’uns i altres, propiciant uns fets que ens avergonyeixen com a societat i que posen davant del mirall als seus representants polítics”. Per això, des Salvem Casa Vallamanya insisteixen en fer una crida a les tres administracions a no deixar passar ni un dia sense acordar una solució que passi per preservar la casa.