Redescobreixen Vilagrassa amb la 21a Fira de l’Ametlla

Aquest municipi de la comarca de l'Urgell oferirà del 19 al 21 de setembre activitats gastronòmiques, showcooking amb productes com la llonganissa d'ametlla, pujada de sacs, la cursa de l'ametlla i concerts amb Olga Zoet i artistes com Lo Pau de Pons

16 de setembre de 2025 a les 15:12h
FOTO: D.H. / La presentació s'ha fet a la Diputació de Lleida

La sala de premsa del Palau de la Diputació de Lleida ha acollit aquest matí la presentació de la 21a Fira de l'Ametlla de Vilagrassa, un esdeveniment anual que se celebrarà en aquesta comarca de l'Urgell aquest cap de setmana del 19, 20 i 21 de setembre per destacar la importància de l'ametlla en aquesta zona agrícola de Catalunya.

La presentació ha anat a càrrec del diputat Fermí Masot; l'alcalde de Vilagrassa, Josep Maria Mor; la coordinadora de la Fira de l'Ametlla, Sònia Solé; el xef del restaurant el Sisè, de Lleida, Àngel Esteve, i el secretari del Consell Regulador de la IGP del Torró d’Agramunt, Jordi Martí. Aquesta fira, que atrau visitants de tota la regió, ofereix una àmplia varietat d’activitats i exposicions centrades en aquest fruit sec tan apreciat i que ofereix una oportunitat única de tastar la llonganissa d'ametlla, entre d'altres.

FOTO: D.H. / D'esquerra a dreta: Jordi Martí, Josep Maria Mor, Fermí Masot, Sònia Solé i Àngel Esteve

Durant la fira, els visitants poden gaudir d’una mostra de productes locals elaborats amb ametlles, incloent-hi dolços, torrons, olis i altres delícies gastronòmiques. A més de les parades de venda de productes, hi ha tastos guiats que permeten als assistents descobrir les diferents varietats d’ametlles i els seus usos culinaris.

Activitats gastronòmiques, showcooking, productes de proximitat, jornades tècniques, pujada de sacas, gimcana, cursa de l'ametlla, exposicions, concerts... i molt més amb la XXI Fira de l'Ametlla

Mostra de productes locals elaborats amb ametlles a la Fira de l'Ametlla de Vilagrassa

Una programació molt completa (consulta-la aquí) que oferirà activitats de tota mena i que arrancarà el mateix divendres, 19 de setembre, a les 9:00 hores amb la jornada tècnica 'Novetats tecnològiques en el cultiu de l’ametller’, amb quatre ponències que parlaran de fertilització, plagues, present i futur de l’ametlla, al local social de la plaça del Sitjar.

Així ho ha explicat l'alcalde de Vilagrassa, Josep Maria Mor, qui també ha indicat que per la jornada de dissabte s’han previst activitats diverses, com el reconeixement al municipi de Maldà (12.00 hores, a la sala d’actes de l’Ajuntament); exposicions, tallers, vermut popular, un concert amb el duet Olga Zoet, o degustacions gastronòmiques amb ‘Gust de Lleida’ amb un showcooking a càrrec de l’Hostal el Carme i del restaurant Catalunya, tal com ha explicat Jordi Martí, que ha posat en relleu la importància de la utilització de productes de proximitat i qualitat per a l’elaboració de les diferents propostes culinàries.

Per la seva banda, el diputat Fermí Masot ha volgut reivindicar el paper de la pagesia i la gastronomia del territori amb la marca 'Gust de Lleida' que demostra la varietat d'aliments i el patrimoni gastronòmic de les terres de Lleida. "La Fira de l'Ametlla és un punt de trobada entre pagesia, productors, restauradors i ciutadania per gaudir dels productes locals que ens ofereixen els nostres pagesos". 

L'alcalde de Vilagrassa ha destacat la programació de diumenge com un dels més importants amb la 2a Cursa de l'Ametlla (9.00 hores, a l’Avinguda dels Països Catalans). Sònia Solé s’ha mostrat molt contenta “perquè les 180 places que oferíem per participar-hi es van omplir de seguida”.

També s’ha previst un esmorzar popular amb llonganissa d’ametlla com a novetat (que també es podrà comprar); la inauguració oficial, a càrrec de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque (10.30 hores, a l’Ajuntament); el reconeixement a la marca Almendrina del grup Torrons Vicens pel seu 90è aniversari (11.00 hores, al local social); l’homenatge a la pagesia; el lliurament de l’Ametlla de Plata al periodista i escriptor Juan Cal; lliurament de la distinció de Corriolaire Major al cantautor català Pau Pinós Bergé (més conegut com Lo Pau de Pons); concursos de pujades de sacs que són únics entre les propostes firals de Catalunya amb premis econòmics (de 150 euros a 50); ballada de sardanes, i degustació de la cuina Pim Pam, a càrrec d’Arnau París, i d’unes postres elaborades pel xef del restaurant el Sisè, de Lleida, Àngel Esteve, ambdós amb el suport de la marca ‘Gust de Lleida’.

Imatge d'arxiu d'una edició anterior del concurs masculí de pujada d'un sac d'ametlles amb corriola al campanar

Esteve ha explicat que “el plat que prepararé, un cremós de torró, vol combinar innovació i tradició”, i ha parlat de la necessitat que un producte com l’ametlla es converteixi en desestacionalitzat.

Paral·lelament, hi haurà una mostra d’elaboradors de productes d’ametlla; mercat de pagès amb prop d’una quarantena d’estands; presència de productes de la IGP Torrons d’Agramunt i jocs infantils. Tot plegat amb les exposicions de tractors antics, de maquinària agrícola, una exposició del centenari de naixement de Josep Maria Miró ‘El pintor de la Segarra’, i una altra dels 90 anys de la marca l’Almendrina, del Grup Torrons Vicens.

La Fira de l’Ametlla de Vilagrassa no només és una celebració de la tradició agrícola local, sinó també una oportunitat per fomentar el desenvolupament econòmic de la zona i promoure els productes de proximitat. És un esdeveniment que combina tradició, cultura i innovació, oferint una experiència enriquidora per a tots els visitants.