La professora d’Història Contemporània ha explicat que la idea de fer el manifest es va començar a treballar després de la votació del passat 15 de juny al consell de govern on es va rebutjar l’adhesió de la UdL al Pacte Nacional pel Referèndum per 19 vots en contra i 9 a favor. En qualsevol cas, Jarne ha descrit el text que estan consensuant entre la cinquantena de professors que rebutgen el posicionament del consell de govern com un ”manifest de mínims” ja que fins hi tot es va comentar la possibilitat d’incloure-hi que la UdL cedeixi les seves dependències per poder celebrar el referèndum però finalment es va descartar aquesta possibilitat.
Jarne ha afegit que de moment el que volen és fer visible aquest malestar i intentar buscar una sortida al rebuig de la universitat al referèndum. Cal recordar que la de Lleida és l’única universitat catalana que no s’ha adherit al Pacte Nacional i Jarne ha remarcat que sense anar més lluny, la setmana passada, la Universitat de Girona s’hi va adherir a través de votació en el claustre.
Paral·lelament, des del SEPC, el seu portaveu, Llibert Rexach ha explicat que ja fa dies que s’estan fent trobades i intercanvis de correus electrònics entre estudiants, professors i membres del PAS per mirar de buscar el ”major consens possible” en vers aquesta qüestió. El sindicat considera que la decisió final sobre l’adhesió o no al Pacte Nacional pel Referèndum l’ha de prendre tota la comunitat universitària i és per això, que també aquesta setmana, demanaran formalment al rector que es faci una consulta al respecte. Com a alternativa, Llibert també ha plantejar la convocatòria urgent i extraordinària del Claustre per tal que es debati amb més representativitat.