Premi Bioibérica al treball d’artrosis a l’Hospital Universitari de Santa Maria

Ha estat guardonat amb el “premi Bioibérica” al millor treball de recerca en artrosis a les XXVII Jornades de Medicina Física i Rehabilitació el treball “Pròtesis de Genoll, primer millor, després més ràpid”

Coordinat pel Dr. Jordi Colomina del servei de COT i presentat pel Dr. Lluis Mambrona del servei de rehabilitació. En la redacció i desenvolupament d’aquest treball també hi han participat els professionals Albert Bigordà, Eva Ribó, Fisioteràpia ; Maria Aguilà, Infermeria, Dra. Reis Drudis, Anestesiologia i del Dr. Francesc Pallisó, Direcció Clínica de l’Aparell Locomotor.

Amb el lema “Pròtesi total de genoll: primer millor, després més ràpid” i amb el títol Implementació d’un programa de Recuperació Intensiva en artroplàstia primària de genoll.

L’artrosi de genoll és altament prevalent en el nostre àmbit i l’artroplàstia de genoll és la cirurgia més realitzada per a tractar-la. El programa de Recuperació Millorada o Intensiva és un nou sistema de gestió pre-peri-post-operatòri en cirurgia protèsica, en el qual és fa especial èmfasi en l’educació, la prehabilitació i l’empoderament del pacient. Aquest es converteix en protagonista del procés, fent-lo més responsable i actiu en la seva recuperació.

Es important valorar els resultats clínics, funcionals i de satisfacció de la implementació del programa Fast-track o de Recuperació Millorada.

La metodologia emplenada es l’ estudi longitudinal prospectiu en 157 pacients entre juny i desembre de 2016 comparant-ho amb dades del 2014.. Mostreig consecutiu sense exclusions, de tots els pacients operats d’artroplàstia primària de genoll en el període de juny a desembre de 2016.

Els bons resultats obtinguts amb un 100% dels pacients van poder seure i un 97,5% van caminar les primeres 24 hores després de la cirurgia (58% el mateix dia de la intervenció i un 38,5% a les 8h. del matí següent. El 47% va poder baixar i pujar escales al dia següent a la intervenció i el 99% a l’alta. El dolor no va superar el 3,4 d’Escala visual-analógica (EVA) graduada numéricamente para valoración de la intensidad del dolori les complicacions greus van ser inferiors al 2%. L’estada hospitalària va ser de 4,5 dies de mitjà (prèvia 6,8) i la satisfacció global amb el procés va ser excel·lent (66%), bona (31%), regular (3%) i deficient (1%).

Cal resaltar que el Programa de Recuperació Millorada optimitza els resultats clínics i funcionals, redueix les despeses globals i presenta altes taxes de satisfacció.