Tàrrega ofereix la primera exposició dedicada a la vida i l’obra del poeta lleidatà Jaume Pont

La mostra, presentada mitjançant una original escenografia, romandrà oberta a la Sala Marsà fins al 30 d’abril

La Sala Marsà de Tàrrega acull fins al 30 d’abril la primera exposició dedicada a la vida i l’obra del poeta Jaume Pont (Lleida, 1947). La Regidoria de Cultura de la capital de l’Urgell organitza la mostra, emmarcada dins els actes literaris de Sant Jordi. L’escriptor targarí Xavier García s’ha encarregat de dissenyar els continguts de l’exposició, transformant la Sala Marsà en una metafòrica línia de metro que permet al públic transitar per la trajectòria vital i poètica de Jaume Pont. Amb el títol de “Jaume Pont: La Poesia”, s’hi exhibeix la bibliografia completa de l’autor en un entorn ornamentat amb versos i frases que caracteritzen la seva obra. També s’hi apleguen algunes peces d’art de noms com Benet Rossell o Roser Siré, inspirades en la poesia d’una de les veus més singulars de l’actual panorama català de les lletres.

L’acte inaugural se celebrà el passat 7 d’abril amb la presència de Jaume Pont, acompanyat de l’alcaldessa Rosa Maria Perelló i el regidor de Cultura, Raül Palacios. El poeta expressà la seva gratitud per “la delicadesa i la passió” amb què la mostra plasma la seva obra literària. “És com si fos una gran poema visual”, afirmà. Per la seva part, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló posà de relleu l’originalitat plàstica de l’exposició “divulgant l’obra de Jaume Pont d’una forma atractiva i pedagògica”. L’homenatjat també recordà els seus orígens familiars vinculats al Talladell, on va néixer el seu pare. L’exposició es completa amb l’edició d’un llibre, editat també per la Regidoria de Cultura, en què es recullen textos crítics sobre l’obra de Pont. El volum forma part de la Col·lecció Natan i es presentarà al públic el dimarts 18 d’abril.

L’obra del poeta lleidatà ha merescut importants premis nacionals i internacionals. A tall d’exemple li fou concedit l’any 2012 el Premi Europeu Virgile en reconeixement a la seva obra poètica, traduïda tota al francès. Al llarg de la seva trajectòria, l’autor ha editat 9 llibres de poemes, amb traduccions a una dotzena d’idiomes. Debutà amb “Límit(s)” l’any 1976 i ara és a punt de publicar “Càntic d’ombres” mitjançant l’editorial valenciana Perifèric. Jaume Pont és també crític i catedràtic de Literatura Espanyola Moderna a la Universitat de Lleida (UdL). Tanmateix, ha estat professor a les universitats de Barcelona, Poitiers, Nàpols, Illinois, Mar del Plata i Littoral-Côte d’Opale.