La vaga atura parcialment l’estació de Port Ainé

Treballadors i direcció confien reprendre les negociacions per desconvocar les aturades previstes pels pròxims caps de setmana

El 80% dels treballadors de Pont Ainé han secundat la segona jornada de vaga convocada pel comitè d’empresa per reclamar millores laborals i salarials. L’estació, per tant, s’ha aturat pràcticament del tot entre les 11 i les 3 de la tarda. A Espot, en canvi, el seguiment ha estat molt minoritari (del 3,5%) i no hi ha hagut repercussions en el funcionament del complex, segons admeten tant la direcció com els representants dels treballadors. Són dades molt similars a les d’aquest dissabte, primer dia d’un seguit d’aturades que estan previstes per tots els caps de setmana fins a finals de febrer. No obstant això, treballadors i direcció confien reprendre les negociacions per poder desconvocar la vaga el més aviat possible. Entre les dues estacions hi ha una vuitantena d’empleats.

El director de les estacions pallareses, Xavier Bigordà, ha explicat que aquest diumenge han acudit a Port Ainé 250 esquiadors -que han pagat la meitat de forfet com a compensació per l’aturada- mentre que Espot ha tingut 765 visitants, una xifra menor de l’habitual tant pels efectes de la vaga com pel mal temps, ja que ha fet molt vent i ha plogut.

En tot cas, entre dissabte i diumenge han passat per les estacions del Pallars 3.170 esquiadors, la meitat del que es podria esperar en un cap de setmana de gener com aquest, segons el director. Bigordà insisteix que l’afectació de l’aturada ha estat evident, tant pels ingressos de les estacions com per a l’activitat econòmica de la comarca, i per això confia que els representants dels treballadors s’asseguin a negociar per desconvocar la resta de jornades de vaga.

Pel portaveu del comitè d’empresa, Xavier Pedemonte, “la valoració és força satisfactòria per l’alt seguiment de la vaga a Port Ainé i perquè no hi ha hagut incidències més enllà de les molèsties que ocasiona una vaga” i ha afegit que “la setmana que ve esperem tenir una reunió amb l’empresa i que ens presentin alguna oferta; un cop moguin fitxa valorarem quins són els nostres mínims”.

El comitè ha evitat aquesta vegada reunir-se prèviament amb representants polítics i del sector turístic de la comarca, com sí que van fer en els anteriors anuncis de vaga del 2016 i 2014 que van acabar desconvocant per “evitar pressions”

Reivindicacions dels treballadors

El comitè d’empresa demana l’equiparació de salaris i categories per a persones que fan les mateixes funcions dins l’empresa, ja siguin personal fix o els acabats d’incorporar procedents d’empreses de treball temporal als qui no s’ha tingut en compte l’antiguitat.

També exigeixen les mateixes condicions laborals que tenen els empleats de les altres estacions d’esquí i serveis que gestiona el grup de Ferrocarrils de la Generalitat (La Molina, Vallter, Vall de Núria, i el cremallera de Montserrat), com és la mateixa jornada laboral anual (amb una reducció de 38 hores a l’any) i el cobrament dels endarreriments dels plusos complementaris al sou base durant les vacances des del 2014.

Entre les demandes també destaca la gratificació per a les persones que fan feines més perilloses o de responsabilitat, com són els maquinistes que han d’utilitzar cabrestant per assegurar la màquina, els conductors de telecadires desembragables i les persones que per diferents motius han d’estar disponibles fent guàrdies (no reconegudes) durant les seves hores de descans. Des del comitè també es queixen que la comissió de seguiment de totes aquestes mesures fa tres anys que està “encallada”.