Unió de Pagesos insisteix en fer front a la crisi de la fruita dolça amb plans d’arrencada i de reconversió varietal

L'organització agrària va traslladar aquestes i altres propostes durant una reunió amb representants del Ministeri d'Agricultura

0
568
Unió de Pagesos va exposar aquest dimarts als representants de la direcció general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura les seves propostes per combatre la crisi de la fruita dolça, en una reunió emmarcada en el pla d’actuació per al sector que ha posat en marxa el govern espanyol. El sindicat va reiterar la seva proposta d’un pla d’arrencades per diversificar les plantacions obsoletes destinat a titulars d’explotació d’edat propera a la jubilació o de titulars que volen modificar l’orientació productiva a altres sectors agraris. UP també va plantejar la necessitat d’un nou pla de reconversió per millorar la productivitat de les plantacions de pera, encara per sota dels principals competidors, Bèlgica i Holanda, i també per a les de poma envellides per a la pagesia que vol continuar l’activitat. L’organització agrària defensa que es continuïn millorant les varietats de préssecs i nectarines per anar-les adaptant a les necessitats del mercat.
Durant la trobada, el sindicat també va exposar que les dades de preus en origen que maneja el Ministeri “no són reals”, tal com indicarien altres fonts oficials, com seria el cas de l’Observatori de preus de referència del Departament d’Agricultura, que és representatiu de més del 70% de la producció a Catalunya.

Unió de Pagesos i el Ministeri d’Agricultura van coincidir en la necessitat que les organitzacions de productors i les seves associacions realitzin més actuacions per planificar la producció i les mesures de gestió de crisi.

El sindicat aposta per les circumscripcions econòmiques, com la creada per a la poma, la pera i el préssec i la nectarina a Catalunya. Unió de Pagesos considera que “si en el marc de les associacions d’Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) i l’establiment de circumscripcions econòmiques el sector productor no pot arribar a grans acords, difícilment es podrien assolir en el marc duna organització interprofessional de fruita dolça on, a més, caldria consensuar-les amb representants d’altres baules de la cadena”.

L’organització agrària també va recordar la necessitat que s’imposi l’obligació de formalitzar contractes entre la part productora i la part compradora en l’àmbit comunitari, ja que “la llei espanyola de la cadena agroalimentària no pot abastar la normativització de les relacions comercials entre la producció i les empreses compradores de fruita ubicades fora de l’estat espanyol”.

La reunió va tenir lloc després que el Ministeri d’Agricultura convoqués el 27 d’octubre i el 7 de novembre jornades del Grup de treball de la fruita de pinyol i de la fruita de llavor. Unió de Pagesos, tot i ser convocada a la primera reunió, va ser expulsada de la trobada a petició de JARC-COAG, ASAJA i UPA, segons va denunciar UP. Tenint en compte que l’organització agrària va obtenir el 66,67% de la representació de la pagesia catalana en les eleccions al camp del 2016 i que Catalunya representa més del 50% de la producció de poma de l’estat espanyol, prop del 50% de la de pera i més del 30% de la de préssec i nectarina, Unió de Pagesos considerava “injust” ser exclòs d’aquest debat.

FER UN COMENTARI