Tàrrega obre les portes de la 21a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals

Fins diumenge aplega un centenar d’expositors

Tàrrega ha obert avui les portes de la 21a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, una de les principals cites comercials i culturals de Nadal a la capital de l’Urgell. Un centenar d’artistes, dissenyadors i artesans es donen cita del 6 al 8 de desembre a l’Espai Fassina, l’Espai MerCAT i la plaça de les Nacions sense Estat. Organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica, el certamen posa a l’abast del públic una variat catàleg de peces d’art, disseny i artesania, de creació singular i única. Pintura, dibuix, ceràmica, escultura, orfebreria, fotografia, interiorisme, forja, tèxtil i calçat són algunes de les disciplines artístiques que fan de la fira targarina un dels punts d’interès del pont festiu.

Promoció de la creativitat del territori

L’acte inaugural ha estat encapçalat per l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, que ha subratllat l’efecte imant de promoció comercial que suposa la fira a més dels tallers creatius i la presència de les entitats locals que impulsen activitats solidàries. Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, ha posat en valor la qualitat dels articles i productes exposats juntament amb l’avinença de les dates, en els primers compassos de la campanya de Nadal. Val a dir que Núria Robert ja fou regidora de Promoció Econòmica entre els anys 2003 i 2007 i que, per tant, ha copsat l’evolució en positiu que ha experimentat la fira amb el pas del temps. Les autoritats locals han estat acompanyades per la diputada provincial Mercè Carulla, que ha definit el certamen com un actiu en favor de la promoció de l’artesania i la creativitat artística del territori.

Tradició i innovació

La Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals és un aparador que no deixa de sorprendre el visitant. Són molts els articles d’edició limitada que s’hi pot trobar, la majoria amb segell lleidatà. Com a curiositat enguany també hi són les “Nadurines”, nines de disseny exclusiu creades per dues emprenedores de Tàrrega i Santa Coloma de Queralt a partir del seu propi canal infantil de YouTube, ‘Sorpresas divertidas’, mitjançant el qual difonen valors mediambientals. En un altre ordre, el fotògraf Jaume Solé i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell han iniciat a la fira la novena fase del fons d’imatges en 3D que reflecteix el perfil contemporani dels targarins i targarines. La idea, ‘Retra(t)acció’, documenta l’evolució de l’aspecte físic i l’estètica, esdevenint un minuciós treball de recerca etnològica.

A la recerca del Tió de Nadal

Altres al·licients són, com de costum, els tallers de manualitats i arts per a totes les edats a càrrec d’expositors participants a la fira. Petits i grans tenen ocasió de fer ús de la seva traça i creativitat fent penjolls, sabó artesà o elements decoratius de Nadal. Construcció de diorames, expressió de les emocions a través de l’art o decoració de roba reutilitzada són altres eixos temàtics. Potenciant l’alè nadalenc, Tàrrega també proposa per al diumenge 8 de desembre (12h) una activitat de cultura popular per reivindicar un exponent tan nostrat com és el Tió. Green Emotions dinamitzarà la lectura d’un conte a l’espai firal i després portarà el públic cap al Parc de Sant Eloi a la recerca dels tions, que seran decorats pels nens i nenes culminant amb el tradicional “caga-tió” (l’activitat inclou desplaçament gratuït amb el bus urbà).