Tàrrega incorpora al seu fons museístic un retaule del pintor gòtic Ramon de Mur

La peça, del segle XV, s'exhibirà de forma permanent dins la sala 'Tragèdia al Call-Tàrrega 1348' del Museu Comarcal de l'Urgell

Tàrrega ha incorporat al seu fons museístic un compartiment de retaule del segle XV atribuït al pintor gòtic Ramon de Mur. La peça va ser adquirida a un antiquari per part del Departament de Cultura, que també s’encarregà d’efectuar la restauració. Finalitzat aquest procés, l’obra se cedirà de forma permanent al Museu Comarcal de l’Urgell que l’exhibirà dins la sala ‘Tragèdia al Call-Tàrrega 1348’. L’artista Ramon de Mur va desenvolupar el seu treball a la vila medieval de Tàrrega i, per això, la seva figura és considerada com un exponent representatiu de la història i l’art de la comarca. El retaule és de fusta, fa 118 per 71 centímetres, i mostra una representació policromada de cos sencer de Sant Antoni Abat, que apareix com un ancià amb llarga barba blanca. El sant apareix trepitjant una figura demoníaca que simbolitza el mal. L’entorn natural que emmarca la representació al·ludeix a la vida eremítica del personatge.
El Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega no conservava fins ara cap obra del pintor ni cap exemple de pintura gòtica. Aquesta cessió, per tant, li permet omplir un buit important en la col·lecció d’art medieval del museu targarí. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha expressat l’agraïment a la Generalitat per haver dipositat aquesta obra a la ciutat “reforçant així de forma molt significativa l’atractiu museístic del territori”.

Ramon de Mur és un dels mestres més emblemàtics del gòtic internacional de la Catalunya Nova. Va néixer cap al 1380 a Tarragona, on tenia casa el seu pare. En un moment donat el pintor es va instal·lar a Tàrrega, ciutat on apareix documentat des del 1412 i fins el 1435. Tot indica que la majoria de treballs els va satisfer des del seu obrador targarí. Val a dir que es desconeix l’església de procedència del retaule cedit, tal com passa amb la major part d’obres de pintura gòtica hispana.

El retaule es presentarà públicament aquest divendres al vespre a l’Ajuntament de Tàrrega, en un acte que comptarà amb la participació del conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco, i en el qual intervindrà telemàticament el conseller de Cultura destituït per l’aplicació del 155, Lluís Puig.

La presentació forma part del cicle d’activitats ‘El Museu al Carrer: la festa del patrimoni de Tàrrega’, una iniciativa del Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega per commemorar el Dia Internacional dels Museus. Visites guiades, concerts, tallers d’arqueologia i pintura medieval o maridatge de vins són altres de les propostes que acollirà Tàrrega del 17 al 20 de maig en el marc d’aquest esdeveniment.