Pagès Editors i el conseller d’Educació Vicent Marzà guardonats amb el Premi Jaume d’Urgell

El guardó reconeix persones o entitats que amb la seva tasca hagin contribuït a l'enfortiment i projecció de les relacions culturals entre els Països Catalans

Pagès Editors i el mestre, polític i actual conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, han estat distingits amb XXVIII Premi Jaume d’Urgell, un guardó que concedeix l’Ajuntament de Balaguer i que reconeix la trajectòria d’una persona o d’una entitat, que amb la seva tasca, hagin contribuït a l’enfortiment i projecció de les relacions culturals o d’amistat entre els Països Catalans. Dissabte passat, 25 de març, va tenir lloc a la capital de la Noguera la reunió del jurat, integrat per membres del món cultural i associatiu del país i presidit per l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, que va decidir enguany concedir el premi ex-aequo a Marzà i a l’editorial lleidatana.
En el cas de Vicent Marzà, el jurat va descartar “la seva tasca duta a terme en els darrers anys per restablir les relacions culturals del País Valencià amb Catalunya i els Països Catalans” i la seva “defensa la unitat de la llengua i l’escola pública i en valencià”. Marzà, nascut a Castelló de la Plana el 3 de març del 1983, és des del 2015 el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana. Mestre de professió, juntament amb altres mestres van posar en marxa la primera escola en valencià de Castelló, ‘la Censal’. Vicent Marzà és una persona vinculada a Escola Valenciana i a diversos col·lectius culturals com ara la Conlloga-Muixeranga de Castelló de la Plana i és membre de la Colla el Pixaví.

Pel que fa a Pagès Editors, el jurat del Premi Jaume d’Urgell va posar de relleu “la seva projecció als territoris de parla catalana”. L’editorial va ser creada per Lluís Pagès Marigot, l’any 1990 a Lleida. Va néixer amb l’objectiu de publicar llibres en llengua catalana i, en aquests anys de vida, ja n’ha editat al voltant de 2.700, cosa que “constitueix un catàleg que compta amb col·leccions i línies editorials diverses i que han evolucionat amb el pas del temps”. Pagès editors participa en diversos certàmens editorials internacionals, com ara la Fira del Llibre de Frankfurt, la Liber (Barcelona-Madrid) o la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, la Setmana del Llibre en Català, entre altres. A més, és membre de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.