Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Juneda allotja el primer congrés internacional sobre teràpies eqüestres, per tal que es regularitzin

La trobada està dirigida a professionals i també a usuaris d'aquests tractaments que els defineixen com a "complementaris" i no com a "alternatius"

Imatge general dels cavalls de la Fundació Manreana amb què es fan teràpies eqüestres. El 3 de novembre de 2018. (Horitzontal)
El primer congrés internacional per la interacció saludable amb equins reuneix aquest cap de setmana a Juneda (Les Garrigues) una desena de professionals de les teràpies amb cavalls i també als seus usuaris amb la voluntat de contribuir a la seva “regularització”. La trobada està organitzada per la Fundació Manreana de teràpies amb cavalls i la seva coordinadora, Belen Franquet, ha explicat en declaracions a l’ACN que els “falta el reconeixement del Ministeri i del Govern, perquè existeixi una professió” en aquest àmbit. Franquet ha remarcat que les teràpies amb cavalls són complementaries a altres tractaments i no pas alternatives. “Mai res del que fem ha de treure cap altre acompanyament”, afirma. Més d’una cinquantena d’inscrits i una desena de professionals participen en aquest congrés, que és el primer que se celebra a tot l’Estat.
Franquet ha explicat que s’està treballant en la regularització d’aquesta teràpia i ha considerat que cal presentar “una estructura que doni veu a tota aquesta moguda”, cal “plasmar-ho i presentar-ho”, ha afegit. L’organitzadora del primer congrés internacional per la interacció saludable amb equins i també coordinadora de les teràpies amb cavalls de la Fundació Manreana ha explicat que els “falta el reconeixement per part del Ministeri, del govern de l’estat, perquè existeixi una professió”, ja que “l’intrusisme” pot causar “més mal que beneficis”. “Aprendrem d’Argentina”, afegeix l’organitzadora, país on el procés de regulació ha “passat força portes”, ha explicat. “No tenim experiència prèvia, però estem contents que hi hagi interès en regular”, afirma Franquet que assegura que fa deu anys “això hagués estat impossible, la gent reia quan veia algú fent exercicis amb els cavalls”. Per aquesta raó creu que “en deu anys” aquest sector s’haurà “regulat”.

Aquest és el primer congrés que uneix professionals que treballen amb cavalls de diferents sectors com l’esportiu, el terapèutic, etc. “La idea és donar veu i obrir”, explica Franquet que afegeix que també s’han programat tres tallers sobre les teràpies dedicats als beneficis que n’extreuen els usuaris, l’observació del cavall i com es cuiden els professionals en les sessions.

Entre les diferents ponències dels professionals també s’ha presentat un assaig clínic, de la infermera oncològica, Elena López, que vol veure “si la teràpia amb cavalls pot ser una opció rehabilitadora per dones que han patit un càncer de mama”. El projecte, diu López, ja s’està duent a terme amb vint pacients en col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia de Badalona i té com a lema “agafa les regnes de la teva vida”.

Una altra de les ponents del congrés és Sonia Romera, mestra d’Educació especial que treballa amb cavalls. Ha fet una conferència sobre l’acompanyament educatiu en les teràpies amb cavalls, basant-se en com comunicar-se millor en el procés de la teràpia. “No fem miracles amb els cavalls, la intervenció la fa el terapeuta que és qui és necessari”, afirma. Romera insisteix en el fet que la intervenció amb cavalls és complementaria a tot el procés que segueixin els diferents usuaris. “Hi ha d’haver molta professionalitat al darrere”, d’aquí que es vulgui regularitzar, tal com explica Romera.

La Fundació Manreana, organitzadora d’aquest congrés, està formada per un equip disciplinari format per una fisioterapeuta, una psicòloga, una orientadora psicoeducativa i un tècnic eqüestre. “Treballem a través de les competències i amb enfocament obert”, explica Franquet que afegeix que a la Fundació, “ve gent amb discapacitat o sense per treballar amb els animals”. En total, una desena d’entitats d’adults amb diversitat funcional i problemes de salut mental i una trentena de famílies, són les que cada dia assisteixen a teràpies amb els cavalls en diferents torns.

Aquest congrés de teràpies eqüestres ha comptat amb assistents vinguts d’Argentina, Portugal, França, Mèxic, Malta, Irlanda, Andalusia, Extremadura, Galícia, Madrid, País Basc, Catalunya i Balears i s’allarga fins aquest diumenge, 4 de novembre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un menor d’Olot detingut per agredir i abusar sexualment de sis dones d’edat avançada

Notícia següent

La Paeria de Lleida convoca els tercers Premis Horta de Lleida

Notícies relacionades