Els atractius naturals de les comarques de Lleida protagonitzen el 28è premi Pica d’Estats

Aquest dissabte s'han lliurat els guardons que reconeixen els millors treballs periodístics sobre les comarques de Lleida en una edició rècord pel que fa treballs internacionals

Els atractius naturals i patrimonials de les comarques de Lleida han estat els protagonistes del 28è premi Pica d’Estats, concedit per la Diputació de Lleida. El premi consta de 8 categories amb una dotació econòmica global de 38.000 euros i reconeix la tasca de ràdios, televisions, revistes i diaris, suplements i pàgines web per la difusió dels atractius de les comarques de Lleida. Entre els guardonats hi ha reportatges centrats en el Solsonès i les Garrigues, la ruta del cinquè llac del Pirineu i un paper destacat pel Montsec i el congost de Mont-rebei. En aquesta 28ena edició han competit 202 reportatges, 39 dels quals corresponen a mitjans de comunicació de 12 països estrangers. És el millor registre de tota la història del guardó pel que fa participació internacional. Aquest dissabte s’ha fet la lectura del veredicte i l’entrega dels guardons al saló de plens de la Diputació.

Cada una de les categories està premiada amb una dotació de 5.000 euros, excepte la d’Internet, amb 3.000. Dels 202 reportatges presentats a concurs, 58 corresponen a la categoria de premsa especialitzada en viatges i turisme, 34 a la categoria de premsa d’informació general, 21 a ràdio, 9 a televisió, 39 a fotografia i 41 a internet. Un total de 18 treballs han optat a dues categories.

Aquest any hi ha hagut participació rècord de treballs internacionals, 39, que procedeixen de 12 països estrangers (França amb 11; Alemanya amb 8; Holanda amb 5; Rússia amb 3; Andorra, Mèxic, Bèlgica i Israel amb 2 cadascun, i finalment un treball de Xile, Itàlia, el Regne Unit i els Estats Units). El segon millor registre va ser l’any 2010, amb 34 reportatges.

Segons han informat els organitzadors, la convocatòria de la 28a edició del Premi Pica d’Estats va limitar el nombre de treballs que hi podia presentar un autor o autors i també el nombre de categories en què es podien inscriure. Les bases del certamen determinen que, en el cas dels treballs transmèdia, els autors només poden optar a una categoria, a excepció de la fotografia. Un mateix autor o autors només poden presentar un màxim de tres treballs per categoria, prioritzant aquella que considerin que reflecteix amb més fidelitat el llenguatge del mitjà, a excepció de la fotografia, on podran optar en dues categories.

Els treballs guardonats

Destinacions emblemàtiques monumentals i de natura del territori lleidatà, juntament amb la descoberta de la presa de Canelles al Montsec des de les entranyes de la terra, un viatge a través de la televisió pel majestuós congost de Mont-rebei, un reportatge fotogràfic amb unes imatges espectaculars de Collegats, Mont-rebei i les parets de Terradets, una proposta radiofònica per descobrir l’oferta turistico-gastronòmica de les Garrigues, a més d’un elaborat monogràfic dedicat al ‘Solsonès rural: Contrastos a la terra de les mil cares’, i un reportatge d’àmbit internacional sobre la ruta de senderisme el Cinquè Llac pel Pirineu de Lleida, han estat els eixos vertebradors dels treballs guanyadors del 28è Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet. També ha estat premiat un documental etnogràfic sobre les Valls d’Aguilar, a l’Alt Urgell, on s’explica la vida en un petit poble pirinenc que es resisteix a desaparèixer explicat des de la mirada de les dones que hi habiten.

Relació de treballs i autors premiats en el 28è Premi Pica d’Estats

El premi al millor treball d’Internet, dotat amb 3.000 €, ha estat per a Albert Cristòfol de la productora Qucut – Producció i Comunicació, i el guionista urgellenc Albert Galindo pel treball que porta per títol ‘Ella, la Vall’. Un documental etnogràfic sobre les Valls d’Aguilar, un dels municipis menys coneguts del Prepirineu, on malgrat la dificultat de residir en una zona tan remota la comunitat que hi viu es resisteix amb força al “fantasma” de l’abandonament. El reportatge s’acosta a la seva realitat per mitjà de les dones que hi habiten. Aquest documental va comptar amb el suport de l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar i es va estrenar amb una projecció al poble de la Guàrdia d’Ares, municipi de les Valls d’Aguilar. Posteriorment es va publicar on-line per mitjà del web i el Vimeo de Qucut Producció i Comunicació, i poc després es va projectar en la desena Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus-Picurt 2016 a la Seu d’Urgell el 25 de juny.

El premi al millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Salvador Giné Lacasa i Jaume Barrull com a fotògraf pel reportatge que porta per títol ‘Viatge al centre de la Terra’, publicat al suplement Lectura del diari Segre el 9 d’octubre de 2016. Un reportatge que s’endinsa a la serra del Montsec a la comarca de la Noguera per mostrar-nos les interioritats de la central de Canelles i conèixer la pressa i el salt de Canelles per fora. La descoberta instructiva per als petits i amena per als grans, com relata l’autor del reportatge, en una sola visita es combina la prehistòria, la tecnologia, els fòssils i l’electricitat. Els autors del reportatge van poder viure aquesta experiència mitjançant el Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia que disposa la presa. Aquest centre pretén ser un nexe entre el públic i el coneixement científic i tècnic, acostant al visitant al món de l’Energia, la Geologia i del Medi Natural. El Centre, aprofita les característiques d’un espai únic al peu d’una de les preses més importants d’Europa, la Presa de Canelles, amb una alçada de 152 m. a la Serra del Montsec.

El premi al millor Reportatge fotogràfic, dotat amb 5.000 €, ha estat per al fotògraf Xavier Capdevila Peguera pel reportatge fotogràfic publicat al número de novembre-desembre del 2015 a la revista El Mundo de los Pirineos sota el títol ‘Desfiladeros en el Pirineo Oriental’. El treball premiat forma part d’un reportatge elaborat en la part redaccional per la periodista Núria Garcia Quera. El treball fotogràfic, de 12 pàgines d’una gran qualitat i amb imatges espectaculars i informació molt completa, atansa a un seguit de racons màgics de congostos i grans penya-segats que es troben localitzats a la serra del Montsec i als congosts de Collegats, de Mont-rebei, de Mu i a les parets de Terradets, entre d’altres racons naturals del Prepirineu de Lleida on el visitant pot gaudir tant de la tranquil·litat com d’emocions fortes segons allò que vulgui trobar en el seu contacte amb la natura.

El premi al millor treball de Premsa internacional, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al reportatge ‘El cinquè llac in de Fosca-Vallei’, publicat pel fotoperiodista Willy Ost a la revista Kampeertoerist de Bèlgica a l’octubre del 2015. El treball guardonat publicat a la revista oficial de la federació belga-flamenca especialitzada en càmpings, autocaravanes i turisme de natura descriu d’una manera molt acurada els indrets pels quals transcorre la ruta del Cinquè Llac, els detalls tècnics de la ruta, la gastronomia i els punts d’interès a partir de l’experiencia personal de l’autor del reportatge Willy Ost. El Cinquè Llac és una ruta circular de senderisme per etapes pel Prepirineu de Lleida, entre els dos Pallars i l’Alta Ribagorça, amb sortida i arribada a la Pobla de Segur. És una proposta ideal per aquells que volen gaudir de paisatges meravellosos i, alhora, d’un ambient rural tranquil i solitari.

El premi al millor treball de Ràdio, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Mar Ramírez, pel programa ‘Les Garrigues’, emès a Radio Onda Vasca al desembre del 2015. La periodista que des de fa més de dues dècades publica articles i reportatges sobre destinacions turístiques i viatges en general a diferents mitjans de comunicació de prestigi d’arreu, en el seu espai de col·laboració radiofònic amb Radio Onda Vasca va proposar com a destí de viatge Les Garrigues. En la seva proposta de viatge va descriure els atractius i valors ecoturístics de la comarca on no hi van faltar les referències al paisatge, al clima i als seus principals productes de referència, com ara l’oli amb la denominació d’origen Les Garrigues, com també dels camps d’ametllers i de la recuperació recentment del conreu del safrà. En el vessant cultural va destacar les pintures rupestres del Cogul, els Vilars d’Arbeca i les construccions de pedra seca de les Garrigues, entre d’altres aspectes d’interès.

El premi al millor treball de Televisió, dotat amb 5.000 euros, ha estat pel per al reportatge ‘El Congosto de Mont-rebei’, emès en el programa de senderisme ’80 cm’ de La 2 de Televisión Española que dirigeix Antonio Font Codina i presenta Edu Soto. El programa guardonat es va emetre el 24 d’octubre de 2015. El documental ens mostra tota l’espectacularitat de l’espai natural del congost de Mont-rebei que forma el riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, tot separant el Montsec d’Ares del Montsec de l’Estall, i que constitueix l’únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge. La ruta que ens mostra el documental parteix de la part de l’alberg de Montfalcó, a la banda aragonesa, i acaba a la zona de la Masieta, a la part lleidatana després de baixar per la vertiginosa passarel·la que voreja la paret del congost, per continuar travessant el pont penjant i seguir el camí de ferradura excavat a la roca. El programa també ens mostra el congost des de l’aigua, amb caiac pel riu, fins arribar a l’ermita de la Pertusa i tracta sobre la flora i la fauna de l’entorn del congost i a la seva gent.

El premi al millor treball en Premsa especialitzada en viatges i turisme, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al monogràfic que porta per títol ‘Solsonès rural. Contrastos a la terra de les mil cares’, publicat el mes de juny del 2016 a la revista Descobrir Catalunya amb textos de Noemí Vilaseca, Pepa Mañé, Felip Vendrell, Enric Bertran i Narcís Clotet i fotografies d’Oscar Rodbag. El monogràfic, de 50 pàgines a tot color amb fotografies espectaculars i de gran qualitat ens mostra la comarca prepirinenca del Solsonès, plena de contrastos, en la qual es combinen els camps de conreu amb les grans extensions de bosc, els rius, les fonts i els paratges esquerps d’alta muntanya. Una comarca esquitxada de masies disseminades, algunes de les quals són bells exemplars de les construccions característiques de la Catalunya rural dels segles XV al XVIII. El monogràfic s’endinsa també en la vida de pagès a la comarca en ple segle XXI i les iniciatives amb què treballen pel futur rural del territori.

Finalment, el Premi al millor treball de Premsa escrita d’informació general, dotat amb 5.000 euros, ha estat per la sèrie “Monuments” del periodista Daniel Romaní Cornet, publicats durant l’estiu de 2016 a la secció “Ara Estiu” del diari Ara. Es tracta d’una sèrie d’articles molt ben treballats i ben documentats a través dels quals s’expliquen d’una manera molt detallada diferents monuments de les contrades de Lleida, la seva història i el seu entorn sociocultural i paisatgístic.

Els monuments que van ser objecte dels reportatges van ser la Catedral Romànica de Santa Maria de la Seu d’Urgell, a l’Alt Urgell; el Museu Hidroelèctric de Capdella i el Castell de Mur, al Pallars Jussà, el conjunt romànic de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça; La Seu Vella, la Suda i el Museu de l’Aigua de la ciutat de Lleida i la Fortalessa dels Vilars i la Roca dels Moros del Cogul a les Garrigues.

Reñé destaca l’atractiu del “caràcter singular” dels lleidatans

En la intervenció per cloure l’acte, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha subratllat la gran varietat d’oferta turística de les comarques de Lleida, de la plana al Pirineu, vinculada amb natura, el patrimoni, la cultura, la gastronomia, els costums i les festes tradicionals i una gran oferta d’activitats. Però més enllà de la varietat de propostes turístiques, Reñe ha incidit en el fet que “el veritable fil conductor d’aquesta oferta són les persones del territori, persones amb una determinada manera de fer, i això també és patrimoni”. La gent constitueix “la riquesa de les terres de Lleida, li donen el seu caràcter singular; gent solidària que s’estima allò que fa”, ha reblat.

Pel que fa a aquesta edició dels guardons, Reñé ha destacat el rècord de treballs internacionals que s’hi han presentat, 39. Aquesta xifra indica, segons Reñé, que “celebrem un premi absolutament consolidat tant per l’alta participació de treballs com també pel prestigi del jurat”. Per últim, ha destacat que el Premi Pica d’Estats té com a finalitat “fomentar un territori i projectar arreu els nostres recursos naturals, patrimonials i culturals i donar suport al sector turístic com un dels àmbits econòmics més importants de les comarques de Lleida”.

Per la seva banda, el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, ha remarcat que “la gran protagonista del 28è premi Pica d’Estats ha estat la natura que, de fet, és el gran atribut de les comarques de Lleida”. A més, destaca que hi ha hagut treballa premiats de tot el territori, tant del Pirineu i Prepirineu com també de la plana i el Solsonès, posant el focus en espais naturals i patrimonials més desconeguts pel gran públic. Pel que fa a la xifra rècord de reportatges de mitjans de comunicació estrangers, “demostra que aquesta acció promocional del Patronat de Turisme està arribant cada cop més fora de les nostres fronteres als mercats internacionals”.

D’altra banda, el director del Patronat ha volgut posar de manifest la “bona salut” del Premi Pica d’Estats, que aquest any ha tingut menys reportatges a competir que l’any passat (quan es va arribar a la xifra rècord de 247) però ha assegurat que aquest descens es deu al fet d’haver decidit posar límits a la presentació de treballs. “Si haguéssim mantingut les bases dels altres anys la xifra hauria estat superior”, ha dit. També ha destacat que “tenim un jurat molt implicat que li dóna molt prestigi”.

Precisament els guardonats han destacat també la seva satisfacció per haver rebut un premi prestigiós dins de l’àmbit periodístic. El director de la revista ‘Descobrir Catalunya’, Joan Morales, que ha recollit el premi pel millor treball de Premsa Especialitzada, ha recordat que aquest any la publicació fa 20 anys i això li dona un caràcter especial al guardó. “Sempre és un plaer qualsevol reconeixement, especialment el Pica d’Estats perquè té molt prestigi, per tant, el fet de poder celebrar el 20è aniversari amb aquest premi és un suport important”, ha assegurat. En relació amb el treball premiat, un monogràfic de 50 pàgines sobre el Solsonès, Morales ha explicat que es tracta d’una comarca “que ens agrada molt també pel que té de desconegut, perquè si no hi vas expressament gairebé no hi entres”. En aquest reportatge sobretot han volgut reflectir “l’entorn rural que es respira a la comarca i que és present a moltes de les activitats turístiques que s’hi fan”.

Per la seva banda, l’autor del reportatge ‘Viatge al centre de la Terra’, guanyador del millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, Salvador Giné, ha explicat que va triar parlar de les interioritats de la presa de Canelles perquè “en una sola visita trobes el contrast de conèixer des de coves prehistòriques a la tecnologia que permet que tinguem electricitat, per tant, en tres hores pots adonar-te de com ha evolucionat la humanitat al llarg de la història”. Giné també s’ha mostrat exultant pel premi perquè “el Pica d’Estats és molt prestigiós, no tant per la dotació econòmica sinó pel que suposa tenir un jurat de tant prestigi”.

El periodista Daniel Romaní ha reconegut que no s’esperava guanyar en la categoria de Premsa escrita d’informació general perquè el diari Ara ja va guanyar també l’any passat i, per tant, s’ha mostrat encara més content pel reconeixement. En el seu cas ha estat premiat pels 8 articles sobre patrimoni de Lleida inclosos en una sèrie de 46 reportatges de tot el país publicats l’estiu passat en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni. Romaní confia que hi haurà noves sèries similars perquè “és una manera d’explorar el patrimoni molt vivencial, sempre em faig acompanyar d’algú de la zona i parlo amb experts per anar una mica més enllà del reportatge turístic”. El que busca, diu, és que “la gent que el llegeixi és com si també m’acompanyés”.

Jurat del Premi

El jurat del 28è Premi Pica d’Estats es va reunir el dissabte 11 de febrer de 2017 a la Diputació de Lleida per deliberar sobre les 8 categories del certamen, dotat amb 38.000 euros en premis. El jurat va ser presidit per Rafa Gimena, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president a la demarcació de Lleida, per delegació de la degana, Neus Bonet. Estava format per professionals del món de la comunicació com Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del programa ‘8 al dia’ de 8TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Eduard Navarro, director general de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Josep Ramon Ribé, director del diari La Mañana, i, actuant com a secretari, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.