Aitona torna al passat per descobrir els racons de la novel·la ‘Atles de l’oblit’ de Teresa Ibars

La ruta literària s’ha fet en el marc de la Setmana del Llibre en català

Teresa Ibars, autora de la novel·la 'Atles de l'oblit', durant la ruta literària. Foto: Cedida
Aitona (Segrià) ha viatjat al passat a través d’una ruta literària que ha transcorregut per diferents espais que apareixen a la novel·la ‘Atles de l’oblit’ de l’aitonenca Teresa Ibars. L’activitat ha estat organitzada per l’editorial Pagès Editors i l’Ajuntament d’Aitona, i ha aplegat una setantena de persones en la ruta de matí. Se n’ha programat una altra a la tarda. Teresa Ibars ha aproximat al públic com eren els espais, els paisatges i la gent del municipi abans de la modernització del poble i del seu creixement agrícola amb els arbres fruiters. ‘Atles de l’oblit’ va ser un dels grans èxits lleidatans d’aquest Sant Jordi i la ruta literària s’emmarca en la Setmana del Llibre en català. La ruta ha començat a la capella de Sant Gaietà i ha transcorregut per diferents carrers i espais del casc antic com el barri musulmà de la Moreria, el carrer Sinoga on hi vivien els jueus o l’església barroca de Sant Antolí que fou la primera ampliació del poble. Segons ha explicat Ibars, ha volgut mostrar els diferents creixements del poble “perquè han acabat fent el poble que som ara”. En total, s’han fet vuit parades a diferents espais emblemàtics del casc antic.
La ruta també ha estat amenitzada amb recreacions de diversos fragments de la novel·la i la música de Joan Baró. Així mateix, a cada una de les vuit parades s’hi ha instal·lat un cartell en el que el públic ha pogut llegir la història de l’espai i veure les il·lustracions que l’artista local Johnny Espax ha fet per a l’ocasió.

‘Atles de l’oblit’ va ser un dels llibres lleidatans més venuts de la Diada de Sant Jordi d’aquest any. L’editorial Pagès Editors va publicar la novel·la el passat mes de febrer i ja va per la segona edició.