Prova pilot de recollida de residus amb obertura intel·ligent de contenidors al Pla d’Urgell

Durant un any, a Sidamon, Vilanova de Bellpuig i el Palau d'Anglesola, amb l'objectiu de superar el 50% de reciclatge

El president del consell del Pla d'Urgell, Rafel Panadés i l'alcaldessa de Sidamon, Dolors Tella, amb tècnics de l'ens, presentant el pla pilot de recollida de la brossa amb contenidors intel·ligents. CEDIDA

El Consell Comarcal del Pla d’Urgell començarà una prova pilot als municipis de Sidamon, Vilanova de Bellpuig i el Palau d’Anglesola, que consisteix en l’obertura intel·ligent de contenidors amb el telèfon mòbil – a través de l’aplicació Civiwaste – o amb una targeta. L’objectiu és incrementar el percentatge de reciclatge i superar el 50% que fixa la Unió Europea (UE) per al 2025 a la vegada que es manté la llibertat d’horaris actual per tirar la brossa segons la disponibilitat de cada unitat familiar. Al mateix temps, es vol tendir cap a la implantació d’una taxa justa en funció de com es recicili a cada municipi. La prova es farà durant un any i comportarà el tancament de 75 contenidors soterrats.

Els tres municipis on es fa la prova representen el perfil mig de municipis de la comarca per la seva demografia. A banda del tancament de 75 contenidors soterrats, també se n’haurà de tancar algun de superfície. Són els de residus d’orgànica, d’envasos lleugers i de rebuig i la prova començarà a aplicar-se a partir del juny. En concret, l’1 de juny a Sidamon, el 7 de juny a Vilanova de Bellpuig i el 14 de juny al Palau d’Anglesola.

Els contenidors de vidre i paper continuaran oberts, però amb una boca més reduïda per evitar que s’hi dipositin residus que no pertoquin. Per les seves característiques, aquesta prova pilot en contenidors soterrats és pionera a tot Catalunya i no comporta cap cost per als municipis participants gràcies a la col·laboració de l’Agència Catalana de Residus, Ecoembes i Ecovidrio.