Neix ‘Errant’, un festival itinerant que durà l’art experimental a les comarques de Lleida

Enguany es farà a l'Alta Ribagorça i unirà la creació artística contemporània amb el patrimoni

Cartell del festival 'Errant'. ACN

L’Institut d’Estudis Ilerdencs impulsa ‘Errant: Itineraris d’Art i Pensament’, un nou projecte cultural que pretén escampar la cultura per les comarques de Lleida, tot posant el focus en el diàleg entre el pensament, la creació artística contemporània i el ric patrimoni paisatgístic, històric, industrial i cultural de tot el territori lleidatà.

Aquest nou festival, nascut al territori, té la itinerància com una de les seves principals característiques, ja que cada any es realitzarà en un municipi diferent de la demarcació. La primera edició del festival es farà a la comarca de l’Alta Ribagorça entre el 18 i el 27 de setembre. Hi participaran una vintena d’artistes.

El festival oferirà una àmplia programació artística als municipis d’El Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí. Concretament, Vilaller inaugurarà el festival i acollirà, segons els organitzadors, “una de les exposicions d’art més emblemàtiques, radicals i experimentals que oferirà l”Errant’ enguany, en la qual les dones artistes reflexionaran a través de videocreacions, instal·lacions, dibuixos i pintures, el rol de la cultura eminentment capitalista i patriarcal, analitzada sota el punt de vista del gènere femení.

El Pont de Suert serà l’espai del pensament, on experts en cinema, art, literatura i comunicació, presentaran propostes creatives i de reflexió per a tots els públics. Per la seva part, a la Vall de Boí, s’oferiran itineraris creatius que hibridaran les esglésies romàniques de la vall, reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, amb l’art, la música i la natura.

D’entre la vintena d’artistes que participaran en el primer ‘Errant’, hi participen la poetessa i artista Juana Dolores Romero Casanova, el músic Toti Soler, amb una selecció dels seus millors temes dels darrers cinquanta anys; la comissària i crítica d’art Alexandra Laudo, que, juntament amb el jove artista Marcel Rubio Juliana, realitzaran una intervenció ‘site specific’ al carrer, fusionant art i pensament; l’artista lleidatana Marta Bisbal, que idearà un mapa d’autor sobre el territori; o l’expolítica, activista i ambientòloga Mireia Boya.

Aquest primer Errant, és el punt de partida d’una proposta inèdita, que s’estendrà al llarg dels pròxims anys per tot el territori, i amb la qual, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida vol promoure l’exercici de la cultura crítica com un bé comú entre tota la ciutadania. Tots els actes seran gratuïts i contemplaran els protocols de seguretat respecte de la COVID.

‘Errant’ està organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, comissariat per Jesús Vilamajó (Culturacció), i compta amb la col·laboració i compromís del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, dels ajuntaments del Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí, i del Centre del Romànic de la Vall de Boí.