Tàrrega instal·la sensors a la capçalera del riu Ondara

Els dispositius s’han col·locat als municipis de Talavera i Cervera, a la comarca de La Segarra · La capital de l’Urgell intensifica així la prevenció davant episodis de riuades

L’Ajuntament de Tàrrega ha ultimat la instal·lació d’un conjunt de sensors a la capçalera del riu Ondara amb l’objectiu de detectar les crescudes del cabal i preveure possibles rovinades amb temps suficient. Aquest sistema d’alerta està format per dues estacions pluviomètriques i dispositius de mesurament. Els equips s’han instal·lat en diferents punts de la comarca de la Segarra. En concret, al nucli de Civit (municipi de Talavera), on es localitza la capçalera del riu; i aigües avall al pont de la carretera L-214 al municipi de Cervera. L’acció s’ha materialitzat gràcies a acords establerts entre l’Ajuntament de Tàrrega i els dos consistoris segarrencs esmentats.

Aquests aparells donaran informació en tot moment a temps real sobre l’estat del riu Ondara. Les regidories de Governació i Serveis Municipals de Tàrrega així com responsables de Protecció Civil tindran accés a les dades que permetran avaluar el risc d’inundació. Més endavant, es preveu posar en marxa eines telemàtiques a l’abast de la ciutadania. El sistema d’alerta d’inundacions ha suposat una inversió de 22.000 euros, sufragats per l’Ajuntament de Tàrrega. Així mateix, la capital de l’Urgell destinarà una partida anyal de 6.000 euros per a tasques de manteniment i actualització dels dispositius, proveïts per l’empresa Arantec – Smarty Planet.

Avui s’ha fet la presentació dels dispositius al pont de la L-214 al terme de Cervera. Hi ha participat l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; i el 3r tinent d’alcalde, Jaume Folguera. També hi han assistit l’alcalde de Talavera, Ramon Trullols; i el regidor de Governació de Cervera, Jaume Rossich; així com representats de l’empresa Arantec – Smarty Planet; Serveis Municipals i la Policia Local de la capital de l’Urgell

L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha posat de relleu que, gràcies a la instal·lació d’aquest sistema, Tàrrega intensifica la prevenció davant episodis de riuades. L’accés a aquestes dades suposa un pas endavant respecte a les prediccions meteorològiques més generals. “Això ens permetrà posar en marxa amb més temps les diferents accions per prevenir danys personals i materials”, ha apuntat la primera edil. Val a dir que el novembre del 2015 es registrà una crescuda de l’Ondara a causa de les fortes pluges caigudes a la capçalera fluvial. Tàrrega no lamentà danys personals si bé la rovinada provocà nombroses destrosses materials quantificades en 220.000 euros.