ERC de les Garrigues sol·licita que es rebutgi el projecte de la nova Tracjusa

Els republicans han presentat al·legacions en què sostenen que el model de gestió de residus "no ha de passar per la incineració"

La federació comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya a les Garrigues sol·licita que es desestimi el projecte de la nova Tracjusa i “es vetlli per la salut i la qualitat ambiental del territori”. La formació ha presentat al·legacions al projecte per reobrir la planta de tractament de purins de Juneda (Garrigues) que promouen un grup de ramaders de la comarca i que, segons ERC, preveu tractar 45.000 tones de combustible derivat de residus urbans, 20.000 de restes de llots d’indústries agroalimentàries i una quantitat que pot superar les 80.000 de purins. Els republicans defensen que el model de gestió de residus, tant a la comarca com en general al país, “no ha de passar per la incineració de residus sinó que cal afavorir la recollida selectiva i el reciclatge, per tal de, com s’ha demostrat viable en altres municipis i comarques semblats a les Garrigues, arribar al 90% del reciclatge sense modificar els costos de recollida”.
ERC de les Garrigues manifesta el seu suport al sector ramader, així com el “compromís” de la formació amb el territori i, en aquest sentit, la formació assegura que “continuarà treballant des de tots els àmbits per tal de trobar solucions sostenibles pel tractament de purins ja que hi ha alternatives que ajuden a fer més rendibles les plantes”, com per exemple la utilització de la pila d’hidrogen com a nou combustible.

A la vegada, els republicans demanen que el projecte sigui desestimat tenint en compte “que s’ha allargat deu anys la vida útil de les plantes de tractament de purins amb gas natural”. Cal recordar en aquest sentit que el Tribunal Suprem ha avalat ampliar a 25 anys la concessió de primes a les plantes de purins per la producció d’energia elèctrica malgrat que per tal que la mesura entri en vigor el govern espanyol haurà caldrà esperar a la publicació d’una nova ordre ministerial per part del govern de l’Estat.

D’altra banda, ERC expressa la seva preocupació, motiu pel qual demana que es replantegi “la incineració” com a model de projecte, davant “l’elevat índex de contaminació que està vivint la zona de Ponent en els darrers temps, amb nivells de partícules superiors als límits per a la protecció de la salut de les persones”.

Cal tenir en compte, però, que l’associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), propietària de les plantes de tractament de purins Tracjusa i Vag, totes dues a Juneda, va valorar positivament la interlocutòria del Tribunal Suprem ja que obre la porta a reobrir la planta de Tracjusa fins al 2026, sense la necessitat de realitzar una modificació sobre l’actual sistema de cogeneració d’energia. Tot i això, haurà de ser l’assemblea del GAP la que haurà de decidir sobre el futur de Tracjusa, i si l’entitat acaba descartant o no la crema de residus a la planta, una vegada s’hagi publicat la nova ordre ministerial en aplicació de la sentència del Suprem.