Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Els albergs per acollir temporers amb covid-19 a l’Urgell i el Pla d’Urgell ja estan operatius

Les dues comarques han mancomunat el servei per aïllar els positius fins que acabi la campanya a l'octubre

Una habitació de l’alberg de Bellpuig, destinat a acollir temporers positius de covid-19. ACN

Els albergs que han de servir per acollir temporers positius de covid-19 a l’Urgell i el Pla d’Urgell ja estan operatius tot i que de moment encara no han entrat en servei per falta de casos. Es tracta de dos equipaments que fa anys que s’utilitzen per allotjar treballadors de la campanya de la fruita ubicats a Bellpuig i Verdú amb una capacitat per a 108 persones i que enguany davant la pandèmia pel coronavirus s’ha acordat destinar-los a prestar aquest servei d’aïllament de forma mancomunada entre les dues comarques.

La previsió és que estiguin disponibles fins a l’octubre, quan acabi la campanya tot i que el dispositiu dissenyat amb Salut preveu inicialment traslladar els casos als dispositius que ja fa setmanes que funcionen al Segrià.

La campanya de la fruita acaba de començar a les comarques del Pla d’Urgell i l’Urgell amb la recol·lecció de les varietats de fruita de llavor com la pera i la poma. Per aquest motiu ja s’ha activat el dispositiu per aïllar aquells positius de coronavirus entre els temporers que treballen a la fruita i no poden fer-ho en condicions perquè comparteixen espai amb altres persones.

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, ha explicat que amb Salut es va acordar “centralitzar-ho tot en un lloc” i per això s’ha “mancomunat” el servei amb la comarca veïna de l’Urgell. D’aquesta manera, mentre des del Pla es facilita el transport per traslladar els positius detectats des del CAP on se’ls fa la prova fins al lloc on han de fer l’aïllament, l’Urgell aporta dos equipaments per allotjar-los.

Aquests albergs, que en el cas de Bellpuig ja fa anys que cada estiu acull temporers, ja estan operatius i preparats per acollir casos positius, però de moment no han entrat en servei perquè el protocol estableix que mentre hi hagi espai, tots aquells casos detectats es traslladin primerament als dispositius que fa setmanes que funcionen pels positius del Segrià. Es tracta de l’Hotel Rambla de Lleida, l’Hotel Ibis de Torrefarrera i la casa de colònies de la Manreana de Juneda (Garrigues).

El president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, ha remarcat que han tingut sort de poder comptar amb equipaments ja preparats perquè això els ha suposat un important estalvi econòmic. L’alberg de Bellpuig està ubicat a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i s’ha dividit en dos espais diferents. Hi ha una “zona neta i una de bruta” que es poden “modular” en funció de la realitat del casos que vagin arribant. Aquí s’hi poden allotjar fins a 63 persones repartides en diferents pisos aïllats i a l’alberg per a peregrins de Verdú 45 més. Segons Balcells, “per sort encara no estem en una situació de necessitar-ho i esperem que estiguin buits tota la campanya”.

De la seva banda, l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, ha assenyalat que no poden negar que el fet de destinar l’alberg a aquesta funció ha creat “tensions” entre molts pagesos que s’han acostumat a planificar la campanya de la fruita comptant amb aquest equipament per poder allotjar els temporers que contracten.

Això no obstant, ha remarcat que hi havia un “principi de solidaritat” que calia tenir en compte per la “transcendència” de la situació actual i ha recordat que des de l’Ajuntament es va informar prèviament i també es va recomanar al sector fer contractacions de “proximitat o quilòmetre zero” per no haver de dependre de gent que no resideix al municipi.

Entre l’Urgell i el Pla d’Urgell es calcula que hi haurà uns 1.500 temporers treballant a la campanya de la fruita en el seu moment més àlgid, que se situa a principis de setembre. Es tracta d’una xifra relativament inferior al volum de temporers de fora que hi havia al Segrià a principis d’estiu, estimat en uns 6.000. Rafel Panadés ha explicat que de moment, les despeses d’aquest dispositiu les assumeixen els consells comarcals i els ajuntaments perquè són “menors” però ha assenyalat que “si la cosa va a més” i els equipaments comencen a funcionar amb un volum important d’atenció, es demanarà un acord de Govern concret amb una partida pressupostària tal com es va fer amb el Segrià.

Es calcula que hi ha unes 1.000 places per allotjar temporers positius de covid-19 entre els equipaments del Segrià, els que hi ha als municipis fructícoles d’aquesta comarca i els que també han preparat molts municipis amb fruita del Pla d’Urgell i l’Urgell.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Deu municipis gironins demanen recuperar l’escola

Notícia següent

Mor un veí d’Almacelles després de bolcar amb el tractor en una finca agrícola

Notícies relacionades