La UGT de Lleida presenta 32 denúncies davant la Inspecció de Treball durant el 2017

Avatar photo

El sindicat no descarta anar més enllà i donar a conèixer públicament els noms de les firmes i els suposats incompliments laborals que aquestes haurien comès empreses del territori lleidatà

El secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilá, amb altres responsables del sindicat, durant el tradicional esmorzar amb els mitjans de comunicació. Imatge del 18 de desembre del 2017.
La UGT de les Terres de Lleida ha presentat durant l’any 2017 un total de 32 denúncies davant la Inspecció de Treball per presumptes incompliments o suposades pràctiques irregulars per part d’empreses del territori, tot i que 12 de les denúncies han estat per més d’un motiu. El principal motiu de denúncia està relacionat amb les condicions de treball en matèria laboral (irregularitats en la jornada laboral, incompliment del calendari, del conveni, entre altres), seguit per motius econòmics (impagament de salaris, de complements, d’hores extra o de plusos). Les empreses del sector agroalimentari i de serveis d’atenció a persones dependents són les que han rebut més denúncies per part de la UGT, sis en cadascun dels àmbits. En cas que les denuncies no acabin tenint la resposta esperada per l’organització, amb vista al 2018 la UGT es planteja anar més enllà i donar a conèixer públicament els noms d’aquestes empreses i els motius que han dut el sindicat a denunciar-les.
El principal motiu de les denúncies presentades per part de la UGT de les Terres de Lleida contra empreses davant la Inspecció de Treball corresponen a matèries laborals i condicions de treball (30 fets denunciats). En aquest àmbit, destaquen les 15 denúncies per irregularitats en la jornada laboral, l’incompliment del calendari laboral i dels torns de treball; 5 denúncies han estat per incompliment del conveni; 4 per modificacions substancials de les condicions de treball; 3 estan vinculades a temes de condicions d’habitatge o manca d’allotjament; 2 a contractació, i una, per la inadequada dotació d’eines per al desenvolupament de la feina, segons ha explicat el secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilá, en el marc del tradicional esmorzar de Nadal amb els mitjans de comunicació.

D’altra banda, el sindicat també ha presentat 16 denúncies a empreses relacionades amb motius econòmics (impagament de salaris, de complements, d’hores extra o de plusos). Un altre dels motius que ha comportat la presentació de denúncies és el relacionat amb l’àmbit de la seguretat i la salut en el treball (9 denúncies); el mobbing laboral ha propiciat la presentació de 5 denuncies; les mateixes que l’àmbit de la Seguretat Social (sobretot per mancances de cotització), i l’àmbit sindical ha generat 4 denúncies.

Per sectors econòmics, les empreses emmarcades en el conveni agropecuari i en el conveni dels serveis d’atenció a les persones dependents acumulen 6 denúncies, en cada cas, la majoria amb diversos motius dins la mateix denúncia, segons Aguilà. Així mateix, el sindicat ha presentat 4 denúncies cap a empreses del sector de l’hostaleria; també quatre a empreses de transports –tant de viatgers com de mercaderies-; altres 2 s’han interposat a magatzems de fruita, les mateixes que en escorxadors. Empreses del sector del metall, del químic, de la neteja, de la distribució de publicitat i de l’administració autonòmica, han estat denunciades en una ocasió des del sindicat durant aquest 2017.

Des de la UGT de les Terres de Lleida han posat de relleu que sectors amb salaris “molt baixos i condicions molt precàries” han generat 6 de cada 10 denúncies del sindicat davant la Inspecció de Treball.

Posar noms a les empreses que suposadament porten a terme pràctiques irregulars

José Luís Aguilá ha explicat que totes aquestes denúncies han estat acceptades a tràmit per la Inspecció de Treball, que les està analitzant i en algun cas ha arribat a imposar ja alguna sanció a l’empresa infractora. Tot i això, en cas que el sindicat no acabi rebent la resposta esperada amb les denúncies presentades fins ara, la UGT de les Terres de Lleida no descarts amb vista al 2018 donar un pas més i donar a conèixer públicament els noms de les empreses que portin a terme actuacions “irregulars” o “abusos”. Especialment “preocupats” se senten a l’organització sindical per algunes pràctiques d’empreses del sector agroalimentari, en concret pel que fa a la figura dels falsos autònoms en la indústria càrnia o per les condicions dels treballadors de la campanya de la fruita; però també en els àmbits de les residències d’atenció a la gent gran o en el comerç.

El responsable de FICA-UGT de Lleida, Antonio Rodríguez, ha explicat que aviat es començarà a negociar el conveni del sector agroalimentari i ja ha advertit que la patronal “es vol carregar” l’obligatorietat que els empresaris agraris hagin d’oferir un allotjament als treballadors si resideixen a més de 75 quilòmetres del lloc de treball. Per Rodríguez els allotjaments públics i de grans empreses “escara estan complint la normativa”, cosa que no succeeix en alguns allotjaments de pagesos més petits al Baix Segre “que no controla ningú”. A més, el responsable de la UGT ha reclamat uns salaris i unes condicions de treball “dignes” per als temporers que participen en la campanya de la fruita.

La UGT de Lleida reclama solucions als polítics en l’àmbit econòmic i laboral

D’altra banda, el secretari general de la UGT de les Terres de Lleida ha aprofitat l’esmorzar nadalenc per reivindicar una “ocupació de qualitat” i uns salaris i unes pensions “dignes” i, en aquest sentit, reclamar solucions als representants polítics en aquest sentit. Especialment ha posat èmfasi en la situació de molts joves, molts dels quals “hiperpreparats, que no troben feina; en la població de més de 45 anys que s’ha quedat sense un lloc de treball i en la població nouvinguda, que també té moltes dificultats per torbar una feina.

A la vegada, José Luís Aguilà ha reivindicat una millora de les comunicacions al territori, sobretot de l’N-230 i l’N-240, i també la connexió de Lleida amb el corredor ferroviari del Mediterrani, per afavorir el desenvolupament econòmic de Lleida. També ha defensat la necessitat d’impulsar Lleida com a plataforma logística.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Barcelona, en el número 8 de les millors ciutats del món

Notícia següent

Roda de Berà recapta 1.362€ per a La Marató

Notícies relacionades