Dijous, 3 d'abril de 2025
És notícia

Polèmica a Lleida per la imposició del porta a porta a les EMD de Sucs i Raimat

Avatar photo
ERC a Lleida defensa que les EMD puguin decidir el seu model de recollida de residus després que diferents representants hagin manifestat el seu malestar “perquè s’ho han trobat ja decidit i sense cap marge de negociació”
L’aprovació del nou contracte de neteja que vol implantar el porta a porta a Sucs i Raimat es votarà en el ple d’aquest divendres a l’Ajuntament de Lleida

La recollida selectiva porta a porta és un dels temes que ha generat més debat i polèmica a Lleida en les polítiques de neteja i civisme a la ciutat. Tant és així, que abans d’acabar l’any l’Ajuntament de Lleida va decidir retirar aquest sistema als barris de Balàfia i Pardinyes i substituir-ho per illes de contenidors, ja que segons el govern socialista aquest sistema no havia funcionat correctament en aquests barris.

A principis de febrer, la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias anunciava que Lleida implantarà el nou contracte de neteja a partir de l’1 de gener del 2026 amb el qual es vol tenir més capacitat per netejar amb l’augment de personal i noves màquines. A més, aquesta proposta del nou contracte de neteja que es portarà a aprovació al ple d’aquest divendres, 28 de febrer, també comportarà la implantació del porta a porta als polígons industrials, a l’Eix Comercial de Lleida, a Llívia, Sucs i Raimat. 

Aquest fet ha generat les primeres queixes, ja que l’Entitat Municipal de Sucs va mostrar la seva preocupació en una reunió amb el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Lleida, perquè consideren que es vol imposar el model de recollida porta a porta sense tenir en compte la voluntat del territori i els representants de l’EMD manifesten el seu malestar “perquè s’ho han trobat ja decidit i sense cap marge de negociació”. 

Jordina Freixanet a Sucs
La portaveu del grup municipal d’ERC a Lleida, Jordina Freixanet, en la seva visita a Sucs

Davant d’aquesta situació, ERC ha presentat una esmena perquè siguin les EMD de Sucs i Raimat qui decideixin el model de recollida de residus, ja sigui mantenint el Porta a Porta o optant per illes de contenidors, però sempre amb totes les dades i costos a la mà.

“S’està imposant un model de recollida de la brossa per a Sucs i Raimat, i així és molt difícil que funcioni. Cal respectar les competències i l’autonomia de les EMD. No pot ser que es prenguin decisions d’esquenes al territori”, va assegurar Jordina Freixanet, portaveu d’ERC Lleida. 

La Paeria explica el nou model de recollida de residus a Raimat i ho farà també a Sucs

reunió Ajuntament Lleida Raimat
Reunió de la tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, amb l’EMD de Raimat

El president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Raimat, Ivan Fernàndez, va reunir-se ahir amb la primera tinenta d’alcalde a la Paeria de Lleida, Begoña Iglesias, per tal de conèixer de primera mà el nou model de recollida de residus per al poble. L’alcalde de Raimat havia demanat aquesta reunió per tal de transmetre les inquietuds que ha plantejat el veïnat sobre els canvis en el model de recollida porta a porta.

Alguns dels dubtes i inquietuds plantejades pel veïnat fan referència a qüestions com l’opció de fer un procés participatiu, el funcionament dels serveis de deixalleria, la recollida de residus a l’hostaleria i altres petites empreses, la possibilitat de disposar d’illes de contenidors d’emergència i les bonificacions en la taxa.

Iglesias va agrair la voluntat dels veïns i veïnes de recollir i traslladar els dubtes i inquietuds “per poder aclarir-los”. A més, va assenyalar que la implantació del sistema porta a porta a les EMD té com a objectiu traslladar el model d’èxit de Ciutat Jardí i respon a criteris estrictament tècnics, com la configuració urbanística dels edificis, per tal d’incrementar els nivells de reciclatge.

La tinenta d’alcalde té previst reunir-se avui amb la junta de l’EMD de Sucs per explicar-los-hi també el nou model.

Porta a Porta

El sistema de recollida porta a porta és una metodologia de gestió de residus sòlids urbans en què els serveis municipals recullen directament els residus generats pels ciutadans a la porta de les seves llars o negocis. Aquesta modalitat permet una separació més eficient dels diferents tipus de residus domèstics (orgànics, paper i cartó, envasos, vidre i rebuig), fomentant així el reciclatge i la correcta gestió dels materials.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Open_Natura_grup

L’Open Natura celebra la seva 20a edició al Vendrell

Notícia següent

La Vegueria Penedès lidera el creixement en noves executives locals de Junts

Notícies relacionades