El pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit aquest matí la presentació del nou pa de les Terres de Lleida i el Pirineu, el pa PiriPonent.
Aquest pa, elaborat pel Gremi de Forners de les Terres de Lleida, ha estat creat amb ingredients 100% de la demarcació, des de l'aigua, la farina 50% integral mòlta a la pedra a les farineres de la província, la sal dels Pirineus i amb oli DOP Les Garrigues. És un pa amb una massa mare elaborada pel mateix Gremi i amb pera de Lleida.
Així ho ha explicat aquest matí el president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Toni Frias, qui ha assegurat que "aquest és un projecte que hem tardat 6 anys en poder gaudir del pa de Lleida elaborat amb obradors de Lleida des de la plana fins als Pirineus. És un procés que hem trigat molta dedicació, molta cura i una passió que ens ha permès crear un pa molt saludable i equitatiu per a tothom".
PiriPonent és un pa que respecta la terra i la transforma en superaliment gràcies a ingredients 100% naturals. A més, amb una massa mare que ve de fruita de Lleida, amb una farina que es conrea a Lleida amb un molí de pedra.
Aquest nou pa començarà a vendre's demà als principals forns associats al Gremi de Forners de les Terres de Lleida, amb un total de 10 associats. L'objectiu és que en un període de dos anys s'adhereixin més forners al projecte. Així doncs, tots els forns on es vengui el pa PiriPonent estaran diferenciats amb un segell de forn certificat pel Gremi de Forners. El cost d'aquest pa anirà de 2,6 a 3 euros, sempre en funció del pes.
Frias també ha destacat l'alta qualitat d'aquest pa saludable. "Massa mare és igual a salut. Una massa que funciona per tot l'organisme. I per això hem ficat aquest nom Piri de Pirineu i Ponent d'aquí baix perquè aquest pa engloba tota la demarcació. És un projecte molt bonic amb molt entusiasme i ambiciós que d'aquí a cinc anys hem de dir que és el pa de Lleida, el pa Piriponent".

El pa s'ha presentat amb una gran expectació al pati de l'IEI i amb la presència de diferents càrrecs institucionals, com ara el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Lleida, Jaume Feixa; la subdirectora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Anna Franco; el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín; el regidor a la Paeria de Lleida, Xavier Blanco; i el Postureig de Lleida, entre d'altres. En acabar l'acte, hi ha hagut un tast oficial del pa PiriPonent.
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha posat en valor els elements de la cuina lleidatana per crear aquest pa PiriPonent. "És un treball conjunt de les institucions i des de l'àmbit professional, en aquest cas els forners, per donar a conèixer la nostra cuina, allò que som i també la nostra identitat", ha dit. A més, ha destacat que es presenta el pa en un any en què Catalunya és Regió Gastronòmica Mundial i la Diputació impulsa la marca Gust de Lleida.

