La Trobada amb els Acordionistes deI Pirineu celebrarà mig segle d'història amb quinze concerts del 24 al 29 de juliol

El certamen suposa un punt de partida de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, l'Aragó i el País Valencià

18 de juliol de 2025 a les 10:58h
Actualitzat: 18 de juliol de 2025 a les 10:58h
La vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; el diputat Celestí Vila; i el cap de l'organització de la Trobada amb els Acordionistes deI Pirineu, Artur Blasco, presentant l'edició d'enguany

La Trobada amb els Acordionistes deI Pirineu, que enguany arriba als cinquanta anys d'història, oferirà una quinzena entre el 24 i el 29 de juliol. Tot i que Arsèguel (Alt Urgell) i la Seu d’Urgell són els escenaris principals, el certamen també visitarà Puigcerdà, Montferrer i Castellbò (Alt Urgell) i Manresa. El festival va ser el punt de partida de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, l'Aragó i el País Valencià, i any rere any ha anat creixent i consolidant-se com a centre d'intercanvi cultural amb diversos països d’arreu del món. De fet, la Trobada té signats convenis de col·laboració amb festivals de referència com el Carrefour Mondial de l'Accordeón, al Quebec, i l'Ivan Malinin de Novosibirsk, a Sibèria.

En l'edició d'enguany hi participaran músics provinents de Catalunya, el País Valencià i Euskadi, entre d'altres, a més d'intèrprets d’Escòcia, Irlanda, Itàlia, Bulgària, Rússia, Suïssa, el Quebec, Portugal, Colòmbia i la República Dominicana. El cap de l'organització de la Trobada, Artur Blasco, ha dit que l'acordió va ser "un element revolucionari" que "va canviar la convivència al Pirineu d'una manera molt ràpida i molt positiva".

Mentre, la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha destacat que una trajectòria de cinquanta anys només pot ser el fruit de "molta feina, dedicació i voluntat" i ha dit que el resultat de tot plegat és que la Trobada és "una de les activitats més internacionals" que es fan a la demarcació de Lleida. També ha volgut donar les gràcies als ajuntaments implicats i en especial a Artur Blasco, ja que, ha apuntat, "la seva tasca ha permès recuperar un element patrimonial molt singular com és l’acordió diatònic".

Per la seva banda, el diputat i alcalde d'Organyà, Celestí Vilà, s'ha afegit a l'agraïment a Artur Blasco, tot valorant la seva "visió i passió" i la seva feina com a "investigador i divulgador de la música al Pirineu". En aquest sentit, ha dit que, amb tot plegat, la Trobada s'ha convertit en "un punt d'interès cultural rellevant" i en "l'esdeveniment cultural tradicional més antic de Catalunya", que a la vegada permet "establir llaços permanents amb altres entitats d’arreu del món".

Dels quinze concerts, la gran majoria seran gratuïts, tot i que tres seran de pagament. Aquestes es faran a la Sala de Festes Guiu de la Seu d’Urgell (divendres 25), l'Envelat d'Arsèguel (dissabte 26) i el Casino Ceretà de Puigcerdà (dilluns 28). Els escenaris gratuïts seran l'Era de la Puça i el Parc de l'Església d’Arsèguel (dissabte 26 i diumenge 27), la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell (diumenge 27), el jardí de l'Hotel Andria de la Seu (divendres 25), la Col·legiata de Castellbò (dimarts 29) i els Jardins de la Cova de Manresa (dijous 24).

Els cinquanta anys de vida del festival suposen una fita històrica, més encara tenint en compte que el punt de partida de tot plegat cal ubicar-lo a Arsèguel, un petit poble del Pirineu que, gràcies a la Trobada, ha trobat projecció internacional i ha esdevingut la capital de l'acordió tradicional. La Trobada és organitzada per l'Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, i compta amb el suport de la Diputació de Lleida i l'Institut d’Estudis Ilerdencs, a més del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, dels ajuntaments de la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Arsèguel, així com del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran).