L’erradicació de les violències masclistes és una prioritat pel Govern de la Generalitat i pel Departament d’Igualtat i Feminisme. Per aquest motiu, el Departament posa en marxa quatre nous centres que atenen dones víctimes de violència masclista les 24 hores, un a cada província.
“Avui estem a Tàrrega per posar en funcionament un dels quatre centres que ofereixen una atenció integral davant les violències masclistes les 24 hores del dia als 365 dies de l’any, donant compliment a la Llei del sí és sí, que estableix que hi ha d’haver un centre d’atenció 24 hores per les dones víctimes a cada capital de província”, ha destacat la secretària general del Departament, Sònia Guerra López, en la visita al nou centre de Tàrrega.
La secretària general ha volgut ressaltar que “l’obertura d’aquests centres suposa un gran salt qualitatiu, ja que l’atenció integral que ofereixen permet evitar situacions en què les dones víctimes de violència moltes vegades són revictimitzades, perquè han de tornar a explicar la seva experiència traumàtica”.
Ofereixen atenció psicològica, jurídica i social de manera presencial arreu de Catalunya, perquè totes les dones puguin rebre un acompanyament davant situacions de violència masclista visquin on visquin”, ha reblat Guerra, que ha estat acompanyada durant la visita per Laia Recasens Elias, 1a Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Tàrrega.
Aquests nous centres a les ciutats de Blanes, Tarragona, Tàrrega i Vic ofereixen atenció i acompanyament integral a les dones i als seus fills i filles, per assegurar que totes les dones de Catalunya estiguin ateses les 24 hores amb professionals especialitzades en violències masclistes. Els recursos ofereixen atenció presencial en el mateix centre i, en cas que estiguin tancats, s’ofereix de manera telefònica, que en cas necessari pot activar l’atenció presencial immediata (en un màxim de dues hores) a qualsevol punt de Catalunya. S’ofereix atenció tant psicològica, com jurídica i social.
Els centres de Tarragona, Tàrrega i Vic ja estan operatius. En el cas del centre de Blanes, i amb l’ampliació del termini estipulat per la Llei 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com la Llei del sí és sí, el Departament ha prioritzat fer algunes millores, i no s’iniciarà l’atenció fins al 17 de gener, tot i que ja s’estan duent tasques internes de coordinació.
Els 4 centres, que ofereixen atenció les 24 hores de manera pionera, se sumen als serveis de la xarxa d’abordatge de les violències masclistes ja existents a tot Catalunya, que continuaran ampliant-se els pròxims anys per garantir l’atenció integral i l’equitat territorial.
Atenció integral i equip multidisciplinari
Els centres d’atenció a dones víctimes de violència masclista són serveis gratuïts que ofereixen atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones i als seus fills i filles que hagin viscut situacions de violència masclista. L’objectiu és facilitar el seu procés de recuperació i de reparació de les violències viscudes i del dany patit.
Atenen totes les tipologies de violències exercides contra la dona (jove, adulta, gran) i contra les seves filles i fills. L’atenció que ofereixen és integral, continuada, gratuïta i de qualitat, i posen les necessitats i els drets de les dones al centre.
Específicament, ofereixen acompanyament social i educatiu, atenció psicològica, tant a dones com als seus fills i filles, assessorament jurídic i acompanyament en la inserció sociolaboral.
Per poder atendre tota classe de violències i en qualsevol moment vital, els centres disposen d’un equip de professionals multidisciplinari: psicòlogues, juristes, educadores socials i treballadores socials, totes especialitzades en violències masclistes.
Tots els centres disposen de sales d’atenció a les dones, així com d’espais per atendre infants i adolescents. Per exemple, el de Tàrrega té 268 m² i disposa de 4 sales d’atenció a les dones, un espai per atendre infants i adolescents, i una sala amb material de joc destinada als fills i filles de les dones ateses. També disposa d’una sala polivalent i una zona de treball per a l’equip del servei.
Paral·lelament a aquesta obertura, s’està treballant per poder ampliar la xarxa de serveis d’atenció a les violències masclistes a altres municipis per garantir l’equitat territorial. Per determinar els punts on obrir els nous serveis es tenen en compte variables com el volum de població, la superfície comarcal o el nombre d’atencions que els serveis de la xarxa de violències masclistes estaven realitzant.