Ahir dilluns 19 de maig a l’església del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, es va realitzar l’obertura de les osseres que contenen les restes dels comtes d’Urgell Ermengol X (1254-1314), els seus pares els comtes Àlvar I (1239-1268) i Cecília de Foix (? – 1270), i el seu germà el vescomte d’Àger Àlvar II (? – 1299).
Aquesta obertura es va realitzar en el marc del projecte de reproducció, dels sepulcres originals que actualment es troben al Museu dels Cloisters de Nova York, un projecte impulsat per la Diputació de Lleida i els Germans Maristes del Monestir de les Avellanes, amb el suport i col·laboració d’altres institucions.
Aquestes restes òssies dels comtes d’Urgell són les úniques que es conserven actualment localitzades i accessibles. Amb la venda dels sepulcres originals al 1906, les restes humanes que contenien van ser recollides pel rector de la Parròquia de Vilanova de la Sal, que les va enterrar en una caixa a l’església parroquial d’aquella població. Al 1967 aquesta ossera fou exhumada i les restes portades novament a l’església de santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, on es van dipositar, sota segell notarial, a l’ossera que s’ha obert per a ubicar-hi la còpia dels sepulcres originals.
L’obertura anirà acompanyada d’un estudi antropològic de les restes a càrrec del Museu d’Arqueologia de Catalunya, reprenent l’activitat científica del Laboratori de Paleopatologia, amb la col·laboració del Museu de Suport Territorial de la Noguera. També està previst que s’extraguin mostres per tal de fer diferents analítiques que permetin aprofundir en el coneixement sobre la família Urgell, en aquest cas la nissaga provinent de la casa de Cabrera.
Paral·lelament, s’ha iniciat una recerca documental que s’ha encarregat a l’historiador medievalista Stefano Maria Cingolani. En aquest context, s’ha previst també una col·laboració amb el Museu Etnològic del Monseny d’Arbúcies, que està impulsant un projecte de recerca i difusió sobre aquesta nissaga originària de terres gironines.
També està previst que els treballs d’estudi de les restes dels comtes d’Urgell tinguin lloc durant tota la setmana en les dependències del mateix monestir. En finalitzar l’estudi les restes es dipositaran en caixes adequades per a restes humanes arqueològiques i finalment seran ubicades dins la còpia dels sepulcres originals a l’església del monestir.
A l’acte han assistit Marina Miquel, subdirectora general de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Estefania Rufach, alcaldessa d’Os de Balaguer i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida; Lorena González, paera en cap de Balaguer; Javier Lázaro, notari; Núria Molist, conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya; Núria Armentano, investigadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya; Carme Alòs, directora del Museu de Suport Territorial de la Noguera; Robert Porta, director del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes; Albert Sanz, vicepresident del Consell Comarcal de La Selva; Kim Mateu, conservador del Museu Etnològic del Montseny, a més de diferents tècnics conservadors i restauradors de patrimoni d’aquestes institucions.
Segons dades de l’Informe “Balanç de criminalitat. Primer trimestre de 2025” del Ministeri de l’interior, aquest primer trimestre de 2025…
Una incidència de Telefònica, provocada per unes feines d'actualització, ha deixat sense telèfon fix diverses línies del país aquest dimarts.…
El Govern preveu invertir 1.000 milions d'euros en els pròxims cinc anys en el Pla de Barris. Així ho ha…
La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha defensat la prohibició del mòbil a les aules a secundària, tot i que ha…
Una dona d'edat avançada ha mort la passada nit a causa de la violenta explosió i posterior incendi que ha…
El cos de Mossos d'Esquadra ha estat un dels protagonistes del cap de setmana pels macrocontrols realitzat a diversos punts…
Esta web utiliza cookies.