Dijous, 20 de juny de 2024
És notícia

Mollerussa redueix els residus generats malgrat l’augment de població

Avatar photo
Genera un total de 6.883 tones el 2023, un 2,5% menys malgrat que la població creix un 2%, i situa la ràtio per habitant en 1,25 quilos diaris

La ciutadania de Mollerussa va generar el 2023 un total de 6.883 tones de residus, una xifra que suposa  una reducció del 2,5% respecte al 2022 en baixar tant la recollida selectiva com la fracció resta, malgrat un increment de la població del 2%. Aquesta disminució ha estat significativa en gairebé totes les fraccions, excepte en el paper i el cartró, que ha augmentat gairebé un 4%. Com a resultat, la quantitat de brossa generada per habitant ha baixat a d’1,25 quilos diaris, recuperant així la mitjana registrada el 2017, quan la població era mig miler de persones menys.  Són dades de la memòria elaborada pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell, el qual presta aquest servei a l’ajuntament de la capital des del 2014, i que avui han estat presentades per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

Del total de residus generats, 3.031 tones (un 2,2% menys) corresponen a recollida selectiva, mentre que 3.852 pertanyen a la fracció resta, que també ha patit un lleuger descens tot i que no el suficient com per reduir la penalització del cànon que cal pagar pel servei dels abocadors.  La disminució de la recollida es fa notar en totes les fraccions, excepte en el paper i el cartró, que s’ha incrementat en gairebé el 4%. 

Millora de la qualitat de la recollida selectiva amb un descens dels impropis

Una altra de les dades que posa de manifest la memòria del servei és la qualitat de la recollida selectiva. En aquest apartat, destaca que la mitjana d’impropis en la fracció orgànica, que principalment corresponen a plàstics, roba i bolquers i també vidre i cartó, és del 6%, la més baixa des del 2014 i amb millor percentatge que el 10% que es registra de mitjana a Catalunya. En el cas de la fracció d’envasos lleugers, la mitjana d’impropis és del 35,5%, similar a la de l’any passat i superior al 30% de la mitjana catalana. 

Augment de la recollida de tones de roba usada, d’oli de cuina fet servir i de voluminosos

La memòria també dona dades sobre altres recollides com la de la roba usada que també ha incrementat un 7% la quantitat de tones recollides que se situen en 34,60, arribant a valors prepandèmia. Aquest servei és gestionat per la Fundació Pueblo para Pueblo Humana a través de 14 contenidors distribuïts per la ciutat.  

Així mateix, també ha pujat un 19,3% la recollida d’oli vegetal fet servir a través dels sis contenidors que gestiona la Fundació Privada Ilersis de Lleida. En aquest cas, s’han recollit 2,78 tones, el màxim històric des que es va implantar aquest servei. Destaca l’increment en la recollida de residus voluminosos que puja un 20% assolint el màxim històric amb 53 tones  i 482 serveis realitzats, la qual cosa posa de manifest, segons l’alcalde, que la població coneix aquest servei i “és lamentable que encara es registrin situacions incíviques”.  Pel que fa al cartró comercial, el volum de tones recollides amb el porta a porta és de 47,62 tones, un 14% inferior a l’any passat.

Increment de l’ús de la deixalleria fixa i potenciació de la mòbil

Una altra de les dades significativa que recull la memòria és el fet que la deixalleria fixa de Mollerussa va rebre el 2022 la visita de  5.679 usuaris, els quals van dipositar 1.482 tones de residus dels quals un 81% han estat recuperables. Pel que fa a la deixalleria mòbil, va ser utilitzada per 135 usuaris fins al juny, data en què va finalitzar aquest servei. 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Viladecans celebra la Setmana de la Interculturalitat amb el 1r Tastet de Tapes del Món

Notícia següent

Sant Pere de Ribes celebra una nova edició de la Cursa Esport en Família

Notícies relacionades