Dijous, 5 de desembre de 2024
És notícia

MITO Collective, presentada al Forma Singular de Balaguer, arriba a la Biennal de Venècia

Avatar photo
Aquest projecte va ser presentat a Forma Singular, l’esdeveniment dedicat a l’art contemporani i el patrimoni que se celebra a Balaguer des de 2021

MITO Collective presenta la proposta Is memory an algorithm? durant la 60a Biennale di Venezia, una reflexió artística sobre la memòria i la desinformació. Aquest projecte va ser presentat a Forma Singular, l’esdeveniment dedicat a l’art contemporani i el patrimoni que se celebra a Balaguer des de 2021.

Is memory an algorithm? es presentarà a la llibreria La Toletta, la més emblemàtica de Venècia, durant la setmana d’obertura de la 60a edició de la Biennal de Venècia de la mà de la comissària Giovanna Cicutto i de la crítica d’art Roberta Semeraro. Igualment, la proposta estarà en el marc de la programació de l’Acadèmia di Belle Arti di Venezia.

La instal·lació de MITO Collective reflexiona sobre com la desinformació, les fake news o els bots deformen la realitat i la nodreixen d’un llenguatge hegemònic, violent i normativitzador. L’obra requereix la interacció del públic, el qual es pot endur una obra, resultat de l’atzar i la seva interacció. Aquesta instal·lació interactiva s’ubica en una cruïlla entre l’art, la tecnologia, l’experiència humana i l’atzar, convidant a una reflexió sobre l’era de la desinformació i el seu impacte a la nostra percepció de la realitat.

Després d’haver participat a Forma Singular, celebrat a Balaguer l’octubre de 2023, la instal·lació arriba a Venècia, abans de continuar la seva gira internacional per Rio de Janeiro, i tornar a Venècia per exposar-se novament durant l’estiu.

Is memory an algorithm? se submergeix en el complex panorama actual, on la sobreabundància d’informació, la diversitat de fonts, l’omnipresència de les xarxes socials, la influència de la intel·ligència artificial i la dominància d’algorismes, han transformat radicalment la nostra manera de construir, de processar i de retenir els records.

La instal·lació desafia el públic a qüestionar sobre com es forma la memòria en l’era digital i sobre la fiabilitat dels nostres records en un context saturat de dades i imatges. L’obra destaca pel seu caràcter interactiu, que necessita de la participació activa i lúdica de l’espectador. Mitjançant una mecànica innovadora, els participants s’enfronten a una ràpida successió d’imatges i paraules de la cultura pop en dues pantalles, les quals en prémer un polsador vermell, s’aturen aleatòriament per crear coincidències significatives o contradictòries, generant un record únic i efímer.

Aquest record s’imprimeix instantàniament per tal que el participant el pugui conservar, simbolitzant la naturalesa transitòria i de vegades distorsionada de la memòria. Amb Is memory an algorithm?, MITO Collective no només posa de relleu com la desinformació pot deformar la nostra realitat i alimentar un llenguatge hegemònic, violent i normativitzador, sinó que també ofereix una experiència que permet als visitants reflexionar sobre la mutable relació entre memòria i informació en l’actualitat.

MITO és un col·lectiu artístic transdisciplinari format per Enrique Baeza, Joan Deulofeu i Quim Bonastra, actualment professor a la Universitat de Lleida. Des de MITO Collective proposen repensar les relacions i significats que es posen en joc en l’esdevenir dels projectes artístics, i en com els usuaris s’apropien de l’art.

El treball de MITO i els seus membres s’ha mostrat a nombrosos llocs de tot el món, amb projectes com Irrealitat Augmentada o Reality is Spam, les quals han estat en més de 50 ciutats dels cinc continents, i els seus projectes expositius i performances s’han vist a Europa, Àsia i Amèrica.

En la seva preocupació per tenir un impacte positiu a la comunitat, MITO treballa actualment en projectes com WeCare, un projecte europeu centrat en la cura i la transició ecològica; Ellipsis, un projecte sobre l’abús que s’estrenarà a Tessalònica el 2024; la presentació d’Is Memory an algorithm? al congrés internacional GeoCritica de Rio de Janeiro; i Sensclusion, un projecte de recerca sobre el sentit del lloc a barris vulnerables. A més, estan previstes intervencions a Bucarest, Cracòvia, Sydney, Miami, Bogotà i Venècia.

Forma. Espais d’Art Contemporani se celebrarà enguany del 4 al 20 d’octubre a Balaguer.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
imagen-coche-mossos-desquadra_98

Rebenten els vidres de més de vint cotxes en una nit a Lloret

Notícia següent

Torredembarra rep una subvenció per millorar i ampliar el circuit visual adaptat dels Muntanyans

Notícies relacionades