Marxen a bon ritme les obres de rehabilitació del cimbori de l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega

Avatar photo

La Regidoria d’Urbanisme s’encarrega de dirigir els treballs, que posaran fi a les filtracions i problemes d’humitat que pateix l’estructura

Tàrrega du a terme la restauració de la coberta del cimbori de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, treballs que avancen a bon ritme des que s’iniciaren el passat agost. El gruix del projecte se centra en la impermeabilització de l’estructura per solucionar problemes de filtracions i humitats. Les obres inclouen també la rehabilitació de les façanes associades al cimbori, la reposició de teules, el reforç de bigues, la millora de la recollida d’aigües pluvials i l’eliminació de vegetació arrelada a les parets del campanar. Actualment les bastides exteriors envolten el perímetre del cimbori oferint una visió inèdita de la silueta del temple.

Les tasques de restauració han estat adjudicades a l’empresa Vesta Rehabilitación SL per un import final de 148.492 euros. Aquesta intervenció de salvaguarda del patrimoni té diverses fonts de finançament: l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (70.277 euros); el Bisbat de Solsona i la Parròquia de Tàrrega (52.143 euros); i l’Ajuntament de Tàrrega (26.072 euros). El Bisbat de Solsona és titular de l’edifici i l’Ajuntament de Tàrrega s’ha encarregat de tramitar la contractació dels treballs i assumir la direcció d’obra. Es preveu que la restauració finalitzi a principis de l’any vinent, segons s’ha pogut constatar avui en el decurs d’una inspecció realitzada per l’equip tècnic.

Josep Maria Vilaseca, rector de la Parròquia de Tàrrega, subratlla que “la intervenció era molt necessària ja que en episodis de pluja l’aigua acumulada al cimbori es filtrava cap a l’interior del temple i malmetia greument el monument”. També posa de relleu la complexitat dels treballs donades les dificultats per accedir a la cúpula. Per la seva part, Ivonne Pont, regidora d’Urbanisme i Patrimoni, afirma que amb aquesta acció “es vol preservar un valuós exemple arquitectònic que forma part del llegat històric de Tàrrega”. L’edil també destaca que els operaris ja han sanejat la coberta del cimbori, “tasques que han deixat al descobert troballes de gran interès com uns careners vidriats de color verd situats sota rengles de teulades superposades a principis del segle XX”.

El projecte de rehabilitació forma part del pla director de preservació de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, construcció d’estil barroc classicista del segle XVII. El cimbori té 31 metres d’alçada i fou acabat de construir l’any 1694. El temple fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional BCIN l’any 2017. La Regidoria d’Urbanisme elaborà també fa uns anys una planimetria actualitzada de l’església, ja que els únics plànols existents fins llavors eren els originals de l’arquitecte Fra Josep de la Concepció.

Jornades Europees del Patrimoni

Val a dir que la capital de l’Urgell s’ha afegit un any més a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni, iniciativa que posa en valor els vestigis històrics del territori. El dissabte 10 d’octubre el Museu Tàrrega Urgell oferirà una visita guiada al call del nucli antic, la qual es completarà amb un recital de poemes del targarí Moixé Natan, un dels escriptors jueus més rellevants de la Catalunya medieval. Dos torns: 18h i 19h. Aforament limitat a 15 persones. Cal fer inscripció prèvia (973 312 960).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

51 detinguts en el macrodispositiu policial al Raval

Notícia següent

Dos morts més per coronavirus a Catalunya

Notícies relacionades